mynewspapers.net

Vad är orsakerna till torra vita fläckar på huden med klåda?

Vad är orsakerna till torra vita fläckar på huden med klåda?


Plötsligt upptäcker en vit kliande utslag på huden kan vara alarmerande. Kliande vita fläckar på huden kan förekomma i nästan något ställe på kroppen, och kan vara resultatet av ett av flera villkor. De flesta orsaker till kliande fläckar är behandlingsbar, men några indikerar ett kroniskt problem. Vetskap om de möjliga orsakerna till dessa vita fläckar kan hjälpa sjuka fatta rätt beslut om hantering och behandling.

Tinea Versicolor

Tinea versicolor är en svampinfektion som orsakar missfärgade fläckar på huden. Dessa är oftast blek, men kan också vara mörk. Sjukdomen är vanligast hos unga vuxna och tonåringar, enligt Mayo Clinic, och kan bli mer uppenbart när huden exponeras för solen. Den hud fläckar kan ha en fjällande textur, tenderar att växa långsamt och kan ge lindrig klåda. De är mest sannolikt att visas på halsen, bröstet, ryggen och överarmar, och främst i varmt och fuktigt väder. Tinea versicolor kan behandlas med anti-svamp läkemedel.

Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus är ett ovanligt tillstånd som kännetecknas av tunna, fläckvis vit hud. Det kan visas på någon del av kroppen, men är vanligast på huden runt könsorganen och anus. Enligt Mayo Clinic är postmenopausala kvinnor mest sannolikt att drabbas av detta problem. Detta tillstånd kan orsaka svår klåda och ömhet, och fläckar på huden kan blåmärke eller riva lätt. Lichen sclerosus kan också göra sexuell aktivitet svårt eller smärtsamt. Läkarna vet inte idag vad som orsakar detta villkor, men det kan vara relaterat till en hormonell och immun obalans. Behandling omfattar kortikosteroid krämer och salvor.

Eksem

Kallas även atopisk dermatit, eksem är en kronisk sjukdom som ofta följer med hösnuva och astma. Enligt Mayo Clinic, detta villkor visas vanligtvis i barndomen, och ofta försvinner av tidig vuxen ålder. Vissa människor fortsätter att lida av eksem hela livet, dock. Eksem producerar små, bleka upp stötar, förtjockad hud och fläckar av rött ljus brungrått huden, som kan klia kraftigt. Eksem sjuka kan klia mer på natten. Tillståndet tros orsakas av en immun, och kan förvärras av miljöförhållanden och stress.

Psoriasis

Psoriasis påverkar livet cyklar av hudceller, orsakar döda celler att bygga upp snabbt på hudens yta. Dessa producerar en silvrig, fjällande utseende, klåda, och ibland smärta och rodnad. Detta villkor är kronisk och obotlig, men det får gå in i remission. Psoriasis kan visas på någon del av kroppen, inklusive naglar och hårbotten, och tros bero på en immun dysfunktion. Behandling innebär topikala kortikosteroider, retinoider och andra krämer och salvor. Personer med psoriasis kan också använda ljusterapi och tablettbehandling att kontrollera deras klåda och smärta.