mynewspapers.net

Vad är orsakerna till stift & nålar i fingrar?

Vad är orsakerna till stift & nålar i fingrar?


Stickningar, annars känd som parestesi, är ett tillstånd där man känner onormala nerv förnimmelser i en viss region av kroppen, i detta fall fingrarna. Dessa förnimmelser kan känna som stickningar, prickande, domningar eller sveda som kan eller inte kan orsaka smärta och är sannolikt resultatet av nervskador, vare sig tillfälligt eller permanent. Om du lider av kronisk parestesi på fingrarna, du kan ha någon typ av skador på nerver och bör se en läkare.

Nervkompression eller Entrapment

Detta inträffar när en nerv blir instängd i ett trångt utrymme på grund av trauma, inflammation eller sjukdom. I allmänhet skulle den minst allvarliga versionen av detta vara om du vilade på din hand för länge, kanske av somna, och vaknade med "stift och nålar" känslan i fingrarna. Andra villkor som kan ta detta på är ben sporrar, gemensamma svullnad på grund av skada, eller cystor.

Stroke

En stroke inträffar när hjärnan inte får tillräckligt med syre för att fungera ordentligt och offret kan få domningar på ena sidan av kroppen, inklusive fingrar. Andra symtom förutom parestesi kan vara plötslig förvirring, svårt att tala eller förstå, svårt att se i en eller båda ögonen, yrsel, förlust av balans eller samordning och sever huvudvärk.

Diabetes

Variationen av olika metabola störningar som påverkar möjligheten för kroppen att bearbeta och använda socker på rätt sätt kallas diabetes. Nervskador kan vara en följd av sjukdomen, och även om det förekommer vanligen i tår och fötter, det kan också vara närvarande i fingrarna. Detta symptom kan åtföljas av överdriven törst och urinering, trötthet, svaghet och dimsyn.

Karpaltunnelsyndrom

Detta villkor orsakas av kompressionen av medianusnerven som går genom handleden, som överför förnimmelser från fingrar och händer till ryggmärgen. Det uppträder vanligen till följd av repetitiva åtgärder i händer och handleder, som orsakar svullnad och inflammation. Denna typ av parestesi manifesteras vanligtvis som en brinnande och domningar.