mynewspapers.net

Vad är orsakerna till pyometra hos hundar?

Vad är orsakerna till pyometra hos hundar?


Pyometra hos hundar är en hormonell obalans i livmodern som orsakar livmodern utvidgningen och cystbildning. Sjukdomen drabbar kvinnliga hund så pass inte har blitt spayed. Medelålders till äldre hundar är mest sannolikt att drabbas av pyometra och vissa raser är mer benägna än andra. Den främsta orsaken till pyometra är en hormonell obalans i livmodern, men det är verkligen den kaskad av symtom och Svaren till symptom som tenderar att eskalera pyometra till en allvarlig och potentiellt farlig sjukdom (se hänvisning 1).

Predisponerade raserna

Risken att få pyometra är betydligt högre i dessa raser: Berner Sennen Rottweiler grov-korthårig Collie Cavalier King Charles Spaniel Golden Retriever (se referens 2)

Progesteron

Överproduktion av hormonet progesteron eller överkänslighet för livmodern att progesteron, orsakar pyometra. När detta inträffar livmodern sväller och livmoderslemhinnan tjocknar och bildar cystor. Cystor släpp vätskor och som den livmoder sväller, vätskan läcker ur hundens vagina. Symtom av pyometra är överdriven törst, frekvent urinering, låggradig feber och en vit vätska utsläpp från slidan (se referens 2).

Bakteriell infektion

En hund med pyometra försöker ofta rena vätskan bort av sig själv genom att slicka det. Detta i sin tur introducerar bakterier in i området och bakterierna kommer sedan in genom livmoderhalsen och infektera livmodern. Livmoderhalsen stängs sedan, att hålla vätskan i kroppen och eventuellt orsaka bristning av livmodern och död. Även om livmodern inte brista, kan pyometra orsaka död genom njursvikt (se hänvisning 1).

Förebyggande

Spaying före sex månaders ålder är det bästa sättet att förebygga pyometra. Om du ska föda upp din hund, omedelbart måste din hund spayed efter hon är förbi sin avelsår (se hänvisning 1).