mynewspapers.net

Vad är orsakerna till kliande fötter?

Vad är orsakerna till kliande fötter?


Det finns många saker som våra fötter kommer i kontakt med dagligen som kan orsaka vansinnig klåda, som svettiga strumpor och skor, omklädningsrummet golv och den allmänna poolen. Att veta hur att stoppa klådan, och hålla den från att komma tillbaka, beror på vad som orsakar det.

Vad är orsakerna till kliande fötter?

Dermatit

Kontakteksem är ett tillstånd som kan orsaka kliande fötter och det är oftast ett resultat av något som dina fötter har kommit i kontakt med. Enligt fotvård Network.com, det finns två typer av kontakteksem som påverkar fötterna: primära irriterande dermatit och allergisk dermatit. Primära irriterande eksem orsakas av en irriterande och allergisk dermatit orsakas av en allergisk reaktion mot ett ämne. Primära irriterande eksem behandlas bäst med kalla kompresser. Allergiska eksem svarar bra på hydrokortison och andra steroider.

Svampen

Fotsvamp är orsakas av en svamp som kallas trichophyton rubrum, som trivs i fuktig, mörka platser. Mayo Clinic förklarar att trichophyton rubrum är också den svamp som orsakar ringorm och jock kliar. Trichophyton rubrum orsakar klåda mellan tårna och smärtsamma stickande och brännande. Klåda och sprickbildning kan också visas på huden på tårna och fotsulor tillsammans med överdriven torrhet. Lindriga fall av svamp behandlas med aktuell, receptfria läkemedel mot svamp. Om svampen dröjer sig kvar, en läkare kan behöva ordinera en starkare anti-svamp.

Bakterier

-Svamp villkor som inte behandlas korrekt kan leda till mer komplicerade hälsa situationer såsom bakteriell infektion. Detta gäller särskilt om svår klåda och sprätta leder till avbrott i huden som gör att bakterier att komma in. CNN hälsa rapporterar att bakteriell infektion är faktiskt en sekundär infektion som orsakar en uppdelning av vävnad och sår mellan tårna. Förutom aktuell anti-svamp läkemedel, kan en läkare ordinera en oral antibiotika för att hjälpa kroppen bekämpa infektionen och döda bakterier.

Eksem

Det finns flera olika typer av eksem som kan påverka fötterna och få dem att klia. Den vanligaste typen är atopiskt eksem, som orsakar fötterna för att bli torr, inflammerad, röd. Discoid eksem kommer att orsaka skador på fötter som kan sekret och åderbråck eksem förekommer hos patienter som är mottagliga för åderbråck. Dr Foot förklarar att åderbråck eksem kan orsaka fötter att bli inflammerad och full av lesioner. Lesioner ofta uppstå kring anklarna och kan leda till sår i huden. Varje typ av eksem behandlas med topikal steroid salvor.

Förebyggande

De flesta mul förhållanden som orsakar klåda kan förhindras genom att ta ett par enkla försiktighetsåtgärder. Hålla fötterna rena och torra att förhindra svampinfektioner. Torka fötterna väl efter bad, använda foten pulver och ändra dina strumpor när fötterna blir svettig. Mamma Nature.com rekommenderar att tvätta dina strumpor i olika typer av tvättmedel att hitta ut som man kan vara orsakar kontakteksem och sluta använda. Torr, fjällande fötter som orsakas av eksem kan lindras av återfuktande med vitamin E lotioner och krämer som innehåller urea.