mynewspapers.net

Vad är orsakerna till illamående & uppblåsthet?

Vad är orsakerna till illamående & uppblåsthet?


Uppblåsthet är ett tillstånd av magsäcken eller tarmarna som skapar en full, tight, obekväm känsla. Illamående är känslan av att behöva kräkas. Även illamående och väderspänning kan drabba nästan vem som helst, kan båda villkoren vara symptom på en underliggande sjukdom. Om du ofta har dessa symtom, kontakta din läkare för en diagnos.

Laktosintolerans

Laktosintolerans är oförmågan att smälta laktos i mjölk och mejeriprodukter, enligt KidsHealth.org. När någon som lider av laktosintolerans konsumerar mjölk eller mjölkprodukter, uppleva han illamående och uppblåsthet. Andra symtom är diarré, gaser och magkramper. De som är laktosintolerant bör undvika livsmedel som innehåller laktos och ta receptfria läkemedel som hjälper bryta ner laktos.

Gastropares

Gastropares är ett hälsotillstånd som beror på att magen tar för lång tid att tömma dess innehåll, enligt den nationella mag sjukdomar Information Clearinghouse. Långsam matsmältningen uppstår eftersom den nerv som styr rörelsen av mat från magen genom mag-tarmkanalen skadas. Andra vanliga symtom förutom illamående och uppblåsthet, är halsbränna, brist på aptit, viktminskning och spasmer i magtrakten.

Födoämnesallergier

En matallergi är orsakas av immunsystemets svar på vissa livsmedel. En allergisk reaktion på livsmedel kan vara obehagligt, men inte svår, för vissa människor, men det kan vara livshotande för andra. Förutom illamående och uppblåsthet är andra symtom av födoämnesallergier problem med andning, diarré, yrsel och bikupor. Om du reagerar detta sätt till ett livsmedel, får akut medicinsk hjälp.

Matsmältningsbesvär

Matsmältningsbesvär är en allmän term som används för att beskriva obehag i övre delen av buken, enligt Mayo Clinic. Överätande, fet mat, rökning och nervositet är bara några av orsakerna till matsmältningsbesvär. Mindre vanliga symtom på matsmältningsbesvär är uppblåsthet och illamående. Andra symptom inkluderar känsla full snart efter att ha ätit en måltid, smärta i övre delen av buken och en brännande känsla mellan botten av bröstbenet och naveln.