mynewspapers.net

Vad är orsakerna till en röd näsa?

Vad är orsakerna till en röd näsa?


Olika interna och externa förhållanden kan resultera i en röd näsa, inklusive allergiska reaktioner, alkoholkonsumtion, hudirritation och långvarig exponering för låga temperaturer. Erkänna och behandla orsakerna till en röd näsa kan hjälpa det att återgå till sin normala färg.

Rosacea

Rosacea är en obotlig hudsjukdom som kännetecknas av rodnad på pannan, kinderna och näsan. Orsaken till detta tillstånd är okänt, men skadade blodkärl och inflammerade papler (sår på huden i form av små upphöjningar) orsaka synlig rodnad i ansiktet. Även om det finns inget botemedel mot rosacea, kan användning av orala och topikala antibiotika minska rodnad på näsan och andra områden i ansiktet.

Alkohol

Dricka alkohol orsakar en reaktion hos vissa individer som leder till rodnad i näsan, samt andra områden i ansiktet. Alkohol orsakar röda blodkroppar att gruppera och blockera blodkärl, leder till celldöd. Den röda huden på näsan utvecklar när kapillärer bryta på grund av trycket av att blockeras av röda blodkroppar.

Köldskador

Köldskador uppstår när kroppen utsätts för temperaturer kall nog att frysa huden och vävnaden därunder. Frostskador (den inledande fasen av villkora) kan mild frostbite både irritera huden och ge den en rodnad utseende. Eftersom frostbite är mer sannolikt att förekomma i mindre, mer utsatta områden av kroppen, är en röd näsa vanliga under frostskador scenen. Uppvärmningen och upptining de drabbade huden kommer vanligtvis omvänd milda former av frostbite, men om villkoret fortskrider, läkarvård är nödvändigt.

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är en hudåkomma som orsakar kliande, röd hud på näsan, ansikte och andra områden. Detta villkor är inte farligt, men det kan vara fula och obekväma. Red, kliande och flagnande hud är ett typiskt symtom på seborroiskt eksem, som oftast orsakas av faktorer som infektioner, stress och vinter väder. Behandlingar för detta tillstånd är användning av receptfria mediciner mot svamp.

Allergier

När immunförsvaret överreagerar på ett främmande ämne, kan den resulterande allergisk reaktionen orsaka en rad symtom, inklusive rodnad i huden på näsan. Allergier kan uppstå som ett resultat av en negativ reaktion på ett antal objekt, inklusive mat, droger, djurmjäll och pollen. En röd näsa är en relativt mindre allergisk reaktion; effektiva behandlingar omfatta undvika det ämne som orsakat reaktionen, och receptbelagda eller receptfria läkemedel. En person vars röda näsa är en del av en större allergisk reaktion---speciellt en som innebär andnöd, svullnad i halsen eller snabb puls---bör söka omedelbar läkarvård.