mynewspapers.net

Vad är orsakerna till domningar i handen?

Vad är orsakerna till domningar i handen?


Domningar i handen kan bero på en mängd olika sjukdomstillstånd, några vanliga och några sällsynta. Diagnostisera orsaken kan bero på vilken del av hand domningar uppstår i, när den inträffar och andra faktorer. Helst en läkare bör konsulteras för en definitiv diagnos, men nedan får du lära dig några av de vanligaste orsakerna till domningar i handen.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är en upprepad användning skada som kan drabba arm, handled, hand och fingrar. Symtomen omfattar vanligtvis smärta, svaghet, en stickningar känsla eller domning. Karpaltunnelsyndrom uppstår när den nerv som löper genom en tunnel i handleden är komprimerad eller skadad, vanligtvis från överanvändning. Det kan också finnas en genetisk komponent till karpaltunnelsyndrom sedan konfiguration, form och storlek av tunneln och nerverna kan ärvas och kan göra någon mer benägna att villkora.

Kemiska och tungmetallförgiftning

Olika typer av kemiska och tungmetallförgiftning kan ha hand domningar som ett symptom. Till exempel om batterier bränns i en brasa och du andas in rök, kan du uppleva hand domningar, tillsammans med andra symtom som skakningar eller muskelsvaghet. Andas in kemikalier som används i vissa typer av fabriks-bearbetar kan också orsaka domnade händer.

Sällsynta neurologiska sjukdomar

Olika sjukdomar och tillstånd i nervsystemet kan ha hand domningar som ett större symptom. De flesta av dessa villkor är sällsynta. De inkluderar Acroparesthesia syndrom, som är vanligast hos medelålders kvinnor; en sällsynta genetiska tillstånd, Acroparesthesia syndrom, kan resultera i förlust av alla känsel. En annan ovanlig ärftlig kallas Dana syndrom orsakas av nedbrytning av den vita substansen som omger ryggmärgen.

Ganglion cysta

Ganglion cystor är knölar eller svullnader som förekommer i en av de senor som ansluter handleden till handen, antingen på toppen eller på sidan av handleden. Man vet inte säkert vad som orsakar ganglion cystor, men läkarkåren tror de kan orsakas av trauma i vävnad runt handleden eller från ärvda svagheter i senan slida. Domningar är ett vanligt symptom, tillsammans med en märkbar utbuktning och smärta eller stickningar.

Diabetiker med neuropati

De med dåligt kontrollerad diabetes kan uppleva nervskador, kallas neuropati. Tillståndet uppstår främst i fötter och händer. Det börjar i spetsen på tår och fingrar och arbetar sig in mot boot av kroppen. Eftersom de med diabetiker med neuropati inte kan känna smärta i fötter och händer, märker de inte att skador i dessa områden direkt, ibland leder till amputation, särskilt av tårna eller fötter. Eftersom händerna närmare hjärtat och har oftast bättre spridning än fot, är hand neuropati oftast mindre allvarlig än neuropati i fötterna.

Kronisk njursjukdom

Domningar i händer eller fötter är också ett symptom på sent skede njursjukdom. Många som är i de första stadierna av njursvikt kan vara nästan symptomfri. Men när njurarna har förlorat de flesta av deras förmåga att rengöra avfall från blodet, kan toxiner bygga upp i kroppen, orsakar en mängd symtom som lätt blåmärken, behov av att urinera oftare och domningar i extremiteterna, inklusive händerna.