mynewspapers.net

Vad är orsakerna till bubblor i glasfiber gelcoat?

Vad är orsakerna till bubblor i glasfiber gelcoat?


Gelcoat är en förtjockad harts produkt som används för det yttre lagret på glasfiber projekt. Det är oftast tillämpas först på en mögel innan glasfiber läggs bakom det. Ibland, bubblor form i gel coat lager, vilket resulterar i en oattraktiv finish och en potentiellt kostsam reparation. Det finns flera orsaker till bubblor i gelcoat.

Ohärdat gelcoat

Gelcoat är blandad med en kemisk katalysator för att omvandla det från en vätska till en solid. Denna process kallas härdning. Katalysatorn måste blandas grundligt i gelcoaten att säkerställa korrekt härdning. Om det inte blandas helt, kan det finnas små portioner av ohärdat gelcoat i hinken. Om denna gelcoat är borstad eller sprayas på en gjutning yta, bildar det en flytande bubbla när materialet runt den härdar.

Snabb blandning

Medan gelcoat skall blandas grundligt, bör vara försiktig att inte röra det alldeles för snabbt. Piska gelcoat som maräng kommer att fylla det med små bubblor. Dessa bubblor kan finnas kvar i gelcoaten när det är borstas på mögel ytan, vilket resulterar i små håligheter i den färdiga produkten. Små luftbubblor fastnar i gelcoaten är sällan ett problem, men större bubblor kan tillåta marker för att enkelt bildar i den färdiga ytan.

Felaktig glasfiber upplägget

När gelcoaten har botade, glasfiber harts är borstad på och glasfiber används, antingen i skivor eller som spray hackade fibrer. Denna glasfiber är mättad med mer kåda och ytterligare lager läggs. Om luftbubblor fångade mellan glasfiber och gel pälsen inte avlägsnas ordentligt, förblir de när kådan botemedel. Tid måste man räkna ut eventuella luftbubblor från varje lager av glasfiber.

Osmotiska blåsor

När ett glasfiber projekt är klar, kan fortfarande bubblor bildar med tiden. Om gelcoaten är utsatt för stora mängder vatten, vilket är fallet för båtbottnar, kan vatten gradvis passera genom gelcoaten och bilda osmotiska blåsor. Vattnet tränger i genom osmos, men fastnar och kan inte fly. En blister bildar gradvis som ett resultat. De flesta av dessa bubblor är ofarliga, men de kan ibland vara stora nog att orsaka strukturella skador.