mynewspapers.net

Vad är meningen med vit China Jade sten?

Vad är meningen med vit China Jade sten?


Vit jade är en av två sorter av gemensamma jade, den andra att vara grön. Båda är populära i asiatiska historia, konst och folklore, samt vara med i de forntida kulturerna i Central och södra Amerika. I kinesisk kultur, var vit jade uppskattad ovan guld. Detta värde hade mycket att göra med symboliken och mening bakom jade själv.

Historia

De äldsta dynastierna i Kina anses jade vara blod av Pan Gu, Guds skapare av universum. Detta blod kom i renhetsgrad, med vit jade att vara den mest mycket uppskattad. Det ansågs omedelbart en gudomlig ädelsten med vissa inneboende magiska egenskaper. Vit jade var förespråkats av den antika forskaren Xu Shen, som ansåg det vara en sten av fem dygder, baserat på dess färg och egendom: renhet, godhet, rättrådighet, vishet och mod.

Han Shi Bi

Vit jade användes för att göra den berömda kejserliga sigill i Kina, kallas han Shi Bi eller släktklenod sigill. Det användes för att beteckna royal rätt att härska, himlens så kallade mandat fysiska representation. Denna artefakt var huggen ur en stor bit av vit jade och emblazoned med kalligrafi. Till slut förlorade till historia, fortsatte ikonografi av vit jade för att inspirera andra kungliga sälar, liknande det västra motiv för lila är en kunglig färg.

Odödlighet

Jade av både vit och grön ansågs, på grund av dess påstådda gudomliga ursprung, en möjlig källa till odödlighet. Den första kejsaren av ett enat Kina, Ch'in Shi Huangdi, rapporteras ha begravts i en fullt bodysuit Jade i hopp om att de jade makt skulle generera om honom. Detta blev en populär praxis bland kinesiska adelsmän, och många organ var begravd med liknande jade regalia.

Jade kålVit jade är vanligen ristade i levande bilder, till exempel växter eller djur. Några av de mest populära vita jade skulpturerna är av kål, som symboliserar rikedom (anor rikedom att förknippas med goda skördar och givmilda grödor.) Övriga vita jade poster är heliga djur, rendering likheter "gudomlig" djur med den högsta mängden mest värdefulla ädelstenen i Asien. Som ett resultat, är många vita jade skulpturer avsedda att ge lycka och rikedom på ägaren.

Vit jade drakarSom med grön jade, används vit jade ofta att skulptera dragon bilder. Draken är en symbol för visdom, grymhet, förmögenhet och royalty, och varje skulptur förkroppsligar dessa varierande betydelser också. Vit jade dragon emblem har hittats i kungliga gravar i Japan, Korea och Kina, med vissa går tillbaka till de tidigaste kinesiska dynastierna fem tusen år sedan.