mynewspapers.net

Vad är kinesiska Melon?

Vad är kinesiska Melon?


I språket av kulinariska kinesiska finns det en familj av vinstockar produkter som benämns ofta som "gua." Den vanligaste engelska översättningen för "gua" är "melon." Även om engelska idén om en "melon" tankarna oftast till en mogen orange cantaloupemelon eller saftigt gröna Honungsmelon, omfattar kinesiska tanken på "gua" ett utbud av frukt, grönsaker och kalebasser som tenderar att vara köttiga med stora frön. I de flesta recept, när en engelsk-högtalare hänvisar till "Kinesiska melon," hon oftast hänvisar till bitter melon eller vinter melon.

Bitter MelonBitter melon, eller "ku gua" i Mandarin, är en långsträckt kalebass som liknar en gurka och växer i varma, fuktiga klimat. Huden på en bitter melon är extremt ojämn och full av vårtliknande upphöjningar. Som namnet antyder, har den en stark smak som kan ta tag att vänja sig. De gropiga kalebass yttre lagret är ett vanligt tillägg till vissa regionala kinesiska rätter. Delar av kalebass används ofta som ett läkemedel ingrediens i många platser runt om i världen.

Vinter MelonEn annan populär typ av kinesiska melon är "dong gua" eller bokstavligen "vinter melon." Skickligt heter för säsongen där det är riklig, är en vinter melon formad som en mycket tjock zucchini. Det generellt har blek grön, slät hy och växer på rankan. På grund av dess relativt intetsägande smak, är det ofta till soppor eller andra rätter med mer smakrika ingredienser.

Vattenmelon

I Mandarin kallas vattenmelon "xi gua," som ordagrant betyder "Västra melon." Det är döpt efter det faktum att den infördes till Kina från landets västra gränser. Vad många hänvisar till som en "xi gua" i Kina och Taiwan är oftast mycket mindre och mörkare än sin amerikanska motsvarighet. Några är också gula inuti.

Pumpa och andra kalebasser

Som vattenmeloner namnges pumpor också för det område varifrån de kommer. I Mandarin kallas de "nan gua," som ordagrant betyder "Norra melon." Pumpor, tillsammans med andra kalebasser som zucchini och gul squash, är alla en del av olika familjemedlemmar "gua", eller melon, som ofta visas i kinesisk matlagning hela regionen som spänner.