mynewspapers.net

Vad är kiltar?

Vad är kiltar?


Kilt är en knälång plisserad kjol för män är associerad med Skottland Highland kultur. Nationella dräkten av Skottland, det bärs på festivaler, parader, renässansen mässor och formella sammanhang. Under de senaste åren, har de även varit omringad av modedesigners som en hip, bekväma alternativ till mäns byxor.

Historia

Kilt exakta ursprung är dunkelt. Vissa irländsk historiker menar det framkallade från en knälång irländska tunika kallas en "leine" som kom till Skottland i den 5: e och 6: e århundradena. Hemsida Tartan Gaellicia påstår den skapades av den keltiska folket i Galicien, Spanien, i ca 400 f.Kr. Men Matthew Newsome av skotska Tartans Museum i North Carolina insisterar att kiltar utvecklats från den "feilidh-mor" eller "stora wrap," även kallad en bältade Pläd, en stor sjal av ylle eller filt radbruten runt skuldrorna och midjan och bältade på plats som en all-weather plagg av 16th century skotska Highlanders. "fealidh-beag", eller "lilla wrap," den mindre kilt slitna idag, utvecklat i 17 och 18-talen.

Ancient Tartan

Historiker tidigare trodde att tartan eller ylle tyg vävt i ett mönster av kontroller och korsande linjer som kiltar är gjorda av, var en relativt ny uppfinning. Emellertid, prover av tartan hittats med antika Caucausian mumier upptäckt i västra Kina i sena 20th och tidiga 2000-talet som går tillbaka till åtminstone 2000 f.Kr. Detta tyg var liknande tyg i Österrike var daterad till 1300 f.Kr. Mumierna från Kina kan ha varit förfäder kelterna som en gång dominerade av västra Europa, inklusive Skottland och Irland, enligt Clifford Coonan 2006 artikel i "Independent".

Klaner och Tartans

Enligt Newsome av skotska Tartans Museum, den tidigaste kända tartan mönstren skapas i Skottland datum till 3: e eller 4: e århundradena. Dessa mönster hade inte någon särskild innebörd men var så populärt med Highland skotsk att de ansågs kännetecken av deras kultur. Mellan 1746 och 1782 förbjöden Storbritannien någon men soldater i kungens tjänst från att bära tartan som ett sätt att undertrycka Highlanders efter en revolt. I slutet av 1700-talet började kommersiella textil beslutsfattare producera tartan i en mängd olika mönster namn för de utvidgade familjer kallas klaner. I början av 1800-talet antog många skottar intresserade bevara Highland kultur de namngivna mönsterna var traditionellt bärs av viss klaner. 1822 grundades denna idé fast när klan chefer deltog ett besök av kung George IV heter tartans.

Modern mode

Vad är kiltar?


Moderna skotska män reserverar vanligtvis deras kiltar för viktiga händelser som bröllop och begravningar. Dock har kläder designers och kilt beslutsfattare nyligen börjat föra kilt i 2000-talet. Till exempel, erbjuder Seattle, Washington, kilt maker Steven Villegas sin kund en tvättbar, hål kilt kallas en Ultikilt. I 2000, slitna med kiltar, skotsk kilt maker Howie Nicholsby började göra kiltar med fickor när han insåg att sporan, en handväska-liknande väska traditionellt inte var tillräckligt stor för en mobiltelefon. Modedesigners så olika som John Bartlett, Jean-Paul Gaultier och Vivienne Westwood har införlivat kiltar i sina konstruktioner.