mynewspapers.net

Vad är innebörden av egyptisk konst?

Vad är innebörden av egyptisk konst?


Konsten i det antika Egypten är packad med symbolik, med varje figur och ikonen representerade som innehåller gudomlig betydelse. De tidigaste bevarade egyptiska konsten datum från det åttonde årtusendet f.Kr., men det är den faraoniska period som levererar symbolerna mest bekant för icke-historiker. Hieroglyferna som pryder väggarna i pyramider berättar om forntida egyptiska trosuppfattningar och mytologin.

Ankh

Kanske mest igenkänningsbara symbolen av fornegyptisk konst, ankh representerar evigt liv. Ankh är vanligtvis med konstverk som utforskar livet efter detta. Det symboliserar fortskaffningsmedlet av "en fläkt av liv," behövs för fortsatta existens efter döden, på en värdig själ. De som kan skänka ankh är nästan alltid faraonerna eller gudar.

Canopic burkar

Dekorerade canopic burkar innehöll inälvor bortgångne aristokrati eller andra viktiga personer i gamla egyptiska politiska och andliga liv. De var gjorda av sten, trä, keramik eller stengods, av vilka sist är en mängd tenn-glaserad keramik. Burkarna komma brukar i set om fyra, med en annan son Horus, Gud i underjorden, avbildad på var och en. Imsety, vaktade med ett mänskligt huvud, levern; Qebkh-sennuef, skyddade med huvudet av en Falk, tarmarna; babian-headed Hapy skyddade lungorna och Duamutef, med Schakalen huvud, bevakad magen.

Scarab

Scarab, mer känd i USA som en dynga skalbaggen, symboliserade Khepri, Gud i den uppgående solen. Scarab skalbaggen samlar dynga, som rullar till bollar att transportera över öknen. Denna åtgärd sågs att återspegla resan av solen över himlen. Scarab i amulett form symboliserade skapande, utveckling och tillväxt.

Uraeus

Uraeus, eller cobra, representerade nedre Egypten och ansågs kunna andas eld på mötande fiender. Det var nära förknippad med egyptiska aristokratin, ofta avbildad som en del av den kungliga pannsmycke. Mont, Gud i en provins i övre Egypten, var ofta avbildad med två uppfödning Kobror på huvudet. På samma sätt var Khons, en måne Gud, ofta dras med en uppfödning cobra någonstans på hans kläder, som var Mut, mor till Khons och gudinnan av himlen.