mynewspapers.net

Vad är fördelarna med ull täcke?

Vad är fördelarna med ull täcke?


Ull är en enda textil som ger flera fördelar, vilket gör det en av naturens mest värdefulla fibrer. Det är naturligt hudvänliga, ventilerande, isolerande, svettransporterande, flamma resistent och mjuka---alla egenskaper som gör den idealisk för användning i sängkläder. Ull täcken är top filtar tillverkade av bomull, bomull-bambu blandning eller ull skal fyllda med naturlig ullfibrer. De är tillverkade i tre vikter---lätta varma månader, mitten av vikt för de flesta gånger i år och tungvikt för kalla månaderna.

Icke-allergiframkallande

Till skillnad från bomull och syntetiska fibrer motstår ull naturligtvis mögel, kvalster och mögel. Eftersom det rör sig fukt genom kärnan av fiber, ger inte ull en gästfri miljö för mikroorganismer, som kräver konstant fukt för överlevnad. Konstruerat av den fibrösa protein som kallas keratin, har varje enskild del också skalor längs dess hölje som hindrar damm eller gjuta från dröjande. Syntetiska fibrer och bomull tenderar att hålla fukt, vilket gör dem mer tillmötesgående för dammkvalster och andra sådana mikroorganismer, och därför inte som ren eller icke-allergiframkallande.

Ventilerande

Ull har kallats den mest ventilerande textilen tillgängliga. "Andningsförmåga" används för att beskriva hur en fiber eller tyg svarar på värme---kroppsvärme, specifikt. Textilier som saknar andningsförmåga, såsom polyester, fälla kroppsvärmen nästa att huden orsakar ökande värme och svettning. Bomull är en mer ventilerande fiber än polyester; När det är invävd i en hög-Trådantal tyg, förlorar det dock en viss mängd andningsförmåga. Å andra sidan, reagerar ull på värme genom att dra in sina fibrer. Ju högre en kroppens temperatur, den mer värmen ull drar in sina fibrer och släpper ut på andra sidan. På grund av denna kvalitet kan ull täcke värma en sleeper på kalla nätter och cool på varma nätter, som det gör på ett får kropp.

Fukttransporterande

Del av Ulls andningsförmåga kommer från dess makt att dra någon fukt som är upp mot den in i dess fibrer och släppa den genom avdunstning. Som svettas får, har en svettning sleeper en fördel med ull eftersom den inte innehåller fukt mot huden, vilket resulterar i fuktiga sängkläder. Ull är så mycket som 22 procent mer absorberande än bomull och absorberar så mycket som 30 procent av sin vikt i fukt innan avdunstning sker. Fibrer släpper värme när fukten dunstar; 27 värme kalorier avges från en enda torkning ull fibrer.

Isolerande

Ull är antagligen mest välkänd som en isolator. Även denna förmån kan verka motsägelsefullt att dess andningsförmåga och fukt wickability, är alla tre av dessa egenskaper resultatet av fiber konstruktion. I kyla drar ull fortfarande in fukt i fibrernas kärnor att hålla fukt från huden, vilket eliminerar väta bibehållen värme. Tungvikt ull täcke ger mer isolering än lätta täcke, som är gjord speciellt för att användas i varmt väder.

Brandsäkra

Obehandlat eller ekologisk ull är naturligt brandsäkra eftersom keratin den är gjord av, i kombination med fukt absorberas av fibrerna vid varje given tidpunkt, arbeta hand i hand att motstå fattar eld. Ull har en mycket högre antändningstemperatur än andra fibrer, och brinner långsamt när det fattar eld. I vissa fall har ull som innehåller en hög vattenhalt även varit kända för att släcka själv. Detta håller inte sant för kemiskt behandlat eller icke-ekologiska ull, eftersom kemiska behandlingar kan lätt fatta eld och orsaka ull att bränna.