mynewspapers.net

Vad är en processorns Cache?

Vad är en processorns Cache?


Processorns cache är en form av höghastighetsminne kan leverera data snabbare än datorns systemminne. När det behöver en viss uppgift, kontrollerar processorn cacheminnet innan någon annan lagring komponent.

Funktion

Cache håller på till den senaste informationen används av en processor. Eftersom cachen ligger på eller nära Processorn, kan den leverera datum till processorn snabbare än RAM och mycket snabbare än hårddisken.

Typer

Enligt Smart Computing är L1 den snabbaste typen av cache, ligger på CPU själv. L2 är sekundära cache. Det är större än L1 och beläget mellan CPU och RAM. L3-cache också sitter mellan CPU och RAM men är långsammare och större än L2.

Konfiguration

De flesta moderna processorer har mer än en kärna. De som ofta har en L1 och L2-cache för varje borrkärna och en enda L3 cache delas av alla kärnor.

Storlek

Ju större cache, ju mer data processorn kan få tillgång till den snabbaste möjliga hastigheten och bättre dess övergripande prestanda. Från och med 2010 har världens snabbaste desktop processor 256 K L2-cache på alla dess kärnor och 12 MB L3-cache.

Historia

Den första bearbetningen att placera en cache direkt på processor dö var Intels 486. Släpptes 1989, i innehöll 8KB cache.