mynewspapers.net

Vad är en avokado bra för?

Vad är en avokado bra för?


Många tror att avokadon är en grönsak, men det är faktiskt en fet frukt. Avokado har fått sitt namn från det aztekiska ordet "ahuacatl" och ibland kallas alligator pear. Avokado äts ofta ensam med fransk dressing eller citronsaft men kan också vara hackad i sallader och salsa. Mjuk konsistens av denna frukt gör det idealiskt att mosa för användning i rätter som guacamole.

Näringsämnen

Avokado är en bra källa av essentiella näringsämnen. De har den högsta olja innehållet av protein och någon frukt, vilket gör dem en nyttig mat för människor på en vegetarisk eller vegansk kost. De innehåller också vitamin K, C och E samt B-komplex vitaminer, oljesyra--som hjälper till att sänka blodtrycket-- och kalium. Avokado är packade med kostfiber som är så viktig för tarmhälsa. En kopp av avokado kött innehåller nästan 30 procent av det rekommenderade dagliga vuxna intaget.

Hälsofördelar

Avokado har fått ett dåligt rykte för att vara mycket fett. Även om det är sant att 85 procent av de avokado kalorier kommer från fett, är dessa enkelomättade fetter som kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna om i stället för den mättade typ. Avokado innehåller ett antal näringsämnen som fytosteroler och antioxidanter som har anti-inflammatoriska effekter, och är kända för att vara till nytta i sjukdomar såsom artrit. Avokadon låg sockerhalt gör det också, ett hälsosamt, lågt glykemiskt index livsmedel. Avokado är en rik källa av vitamin K som är nödvändigt för blodets koagulation och som vissa studier tyder på betydande förbättra benhälsa, särskilt hos äldre.

Barnmat

Vad är en avokado bra för?


Mosad avokado har en krämig konsistens som gör det särskilt tilltalande att spädbarn. IIT är fritt från kolesterol och natrium, samtidigt vara relativt hög i energi-ger kalorier. Som det äts råa, bevaras alla värdefulla näringsämnen i avokado. Om en sötare smak är att föredra, kan avokado blandas med äppeljuice eller kokt sötpotatis.

Icke-livsmedel

Med tanke på dess fet innehåll, är det inte förvånande att avokadon gör en bra fuktkräm. Avokado köttet kan gnuggas direkt på nariga händer eller solskadad hud. Det gör också en bra del av ansiktsmasker för torr hud. En hemgjord avokado ansiktsmask kan göras helt enkelt genom att mosa köttet och tillämpa försiktigt i ansiktet och ta bort efter 15-20 minuter. Avokado kan även odlas som krukväxter. Placera fröet i en 4 till 5 tum pott på bördiga, porös jord med den spetsiga ändan upp, knappt visar från ytan. Om marken hålls vattnas och temperaturen håller sig mellan 15,5 och 21,1 grader C, kommer att anläggningen snart utvecklas.