mynewspapers.net

Vad är Elmers trälim?

Vad är Elmers trälim?


Elmers trä lim (mer formellt kallas ibland Elmers snickarens trä lim) är utformad främst som klister till bond trä till andra trä. Det används allmänt som en konstruktion bindemedel och i industriella tillämpningar. Många hem hemmafixare entusiaster också använda lim på en rad olika projekt. De aktiva ingredienserna i Elmers trä lim är främst syntetiska kemikalier. De inkluderar en patentskyddad blandning av olja och naturgas tillsammans med andra naturliga element som finns överallt i naturen.

Ingredienser

Elmers stater som dess trä lim är inte gjorda av djur eller deras hudar; dessa typer av material är ofta ett del-av andra traditionella typer av trälim. Elmers lim var en av 1900-talet innovation som drog fördel av den kemiska formuleringen av polyvinylacetat, eller PVA. Kombination med petroleum i en vatten-baserad lösning, kan den fungera som en kraftfull lim som effektivt kan limma trä.

Vatten

Vatten är en primär beståndsdel som används i Elmers trä lim för att hålla PVA flytande. När inte blandas med vatten, är PVA en seg polymer. Polymerer i PVA är naturligt klibbiga och ge limmet är det självhäftande kvaliteter. Detta är hjälpt längs av tillverkarens användning av vad man kallar "tackifiers." Dessa syntetiska kemikalier binda med polymerer till öka deras klibbighet.

Färger

Beroende på den specifika mängden PVA samt petroleum och naturgas (som injiceras vanligen i limmet), Elmers trä lim kan vara vita eller gula. I allmänhet, är stark snickarens lim lim färgade gula eftersom de är utförda effektivare av PVA högre nivå och olika tackifiers. Gul, giftfri färg färger läggs också för att skilja mellan "professionellt" trä lim och vanliga vita lim används i vardagliga tillämpningar.

Överväganden

De flesta PVA-baserade trä lim, som de typer som hamnar i Elmers produkter, inte är extremt vattenfast. Om du behöver en trälim som är ogenomtränglig för vatten, måste du använda en som gör användningen av epoxi eller ett märke som innehåller speciell tvärbunden PVAs. Ta hand vid användning av epoxi, typ som de kan vara extremt farliga och giftiga. Standard snickarens trä lim som Elmer, dock är klassade giftfri och är nästan helt säkra.