mynewspapers.net

Vad är ek gall?

Vad är ek gall?


Galls på ekar är oregelbundet formade utväxter, som finns på eken blad, kvistar, stjälkar, blommor, bark, ekollon och rötter. De flesta typer av galls är ganska godartad och varaktig skada inte trädet. Två varianter, den behornade ek Gallen och GIKTBRUTEN ek mage, kan dock göra betydande skador på en ek.

Om GallsGalls bildas när en liten geting eller insektsarter sprutar ett tillväxthormon i anläggningen. Detta hormon orsakar anläggningen vävnad att växa onormalt och bilda en inhägnad runt utveckla geting larver. Tidigt på våren bud paus är den vanliga tiden på året när ek galls bildar. Unga insekten äter sedan gall vävnaden under dess utveckling. När mogen, framträder insekten från mage, lämnar en exit hål där den har lämnat.

IdentifieringGalls har ingen enhetlig utseende; de kan vara någon form eller storlek. Varje typ av insektsarter som orsakar galls skapar en inhägnad som är unik och tecken på dess respektive arter. Några skapar en smidig galls; andra skapa håriga eller taggig. De kan vara sfäriska, avlång, maträtt-formad eller bara visas som en stor massa av vävnad från en bråkdel av en tum upp till flera inches i diameter.

PrevalensenEk galls kan hittas i hela USA och södra Kanada. Av de två skadliga arterna, behornade och GIKTBRUTEN, söka annan värd ek sorter. De behornade ek gall formerna på pin oaks, skrubba ekar, svart oaks, blackjack oaks, vatten oaks och white oaks. GIKTBRUTEN gall har en något mindre räckvidd och påverkar pin oaks, red oaks, scarlet oaks och svart oaks. Att veta vilka arter av ek har du hjälper till att identifiera arterna av galla som kan påverka den.

BehandlingDu kan inte behandla galls sig med bekämpningsmedel, men även behandla de skadedjur som skapar galls är extremt svårt. Bra kulturella sedvänjor rekommenderas framför användning av kemikalier. Infekterade kvistar och grenar bör beskäras. Smittade blad bör samlas in och tas bort när de faller. Ekar som är på tillbakagång är mer mottagliga för gall skada än friska. En proaktiv metod inklusive gödsling och övervakning av dina träd är den mest effektiva strategin för att bekämpa skador som orsakats av ek galls.