mynewspapers.net

Vad är egyptiska död masker gjorda av?

Vad är egyptiska död masker gjorda av?


Gamla egyptierna trodde att döden var bara en övergång till ett annat liv, säger David Silverman i sin bok "Gamla Egypten." Det var därför viktigt att begravas med allt de behövde för livet efter detta, inklusive en dekorerade dödsmask som skulle tillåta deras anda att erkänna sin nya kropp.

Cartonnage

Enligt Oriental Institute vid University of Chicago, var mest antika egyptiska död masker gjorda av cartonnage, papyrus och gamla linne blandningen liknar papper mache. Masken var sedan belagda med lim-liknande primer kallas gesso innan målas främst guld, med hår och ansiktsdrag färgade som personen. Ett exempel på en cartonnage mask är mask av Irtw-irw från runt 305 f.Kr.

Massivt guld

Psusennes I, en farao under tredje mellanliggande perioden, hade en dödsmask av massivt guld, som upptäcktes av arkeologen Pierre Montet 1940, enligt webbplatsen Akhet egyptologi. Vanligtvis bara en kunglig person kunde ha råd med intrikata solid gold masker, även importerade silver var dyrare under egyptiska forntiden.

Glas och halvädelstenar

Glas och stenar var också material som används i döden masker, vilket framgår av kung Tutankhamuns slående dödsmask i guld och blått. Enligt "National Geographic," upptäcktes kung Tutankhamuns mask 1922. Masken var gjord av massivt guld och dekorerad med färgat glas och halvädelstenar.