mynewspapers.net

Vad är diabetes insipidus hos hundar?Diabetes insipidus (vatten diabetes) ska inte förväxlas med diabetes mellitus (socker diabetes). Detta är olika förhållanden med olika orsaker och olika behandlingar. Orsaken till diabetes insipidus är ofta okänd (idiopatisk), därför inte mycket kan göras för att förhindra den. Det är dock bra att vara medveten om symptomen.

Typer

Det finns två typer av diabetes insipidus: central diabetes insipidus (CDI) och nephrogenic diabetes insipidus (NDI). CDI uppstår när hundens hypofysen i hjärnan inte producerar tillräckligt anti diuretic hormon (ADH), medan NDI uppstår när anti diuretic hormon produceras normalt men njurarna inte kan svara ordentligt på deras insatser.

Symtom

På grund av anti diuretic hormon, hundar drabbats av diabetes insipidus kommer att ha mycket utspädd urin, överdriven urinering och en nästan omättlig törst.

Orsakar

Även i de flesta fall är orsaken till diabetes insipidus okänd, eftersom ADH hormonet produceras i hjärnan, kan en hjärnskada eller en hjärntumör vara en potentiell brottsling. När det gäller nephrogenic diabetes insipidus är orsaken genetisk.

Behandling

Behandling av hundar drabbats av diabetes insipidus består av förvaltning av en syntetisk form av ADH hormonet kallas desmopressin acetat, ofta förkortat DDAVP. Andra former av behandling inkluderar en minskning av salt i hundens kost och administrationen av chlorpropamide och thiazide diuretika.

Management

Om ägarna kan se till att vatten är tillgänglig hela tiden och om de är klara överflödigt vattenintaget och behovet av att kissa ofta och rikligt, kan medicinsk behandling vara valfritt. Det är dock bäst att rådgöra med en veterinär.

Prognos

Så länge vattnet är alltid tillgängliga och villkoret är välskött, har hundar med diabetes insipidus en god prognos. Följa upp vård och rutinmässig tentor rekommenderas. En ägare måste lära sig att känna igen tecken på uttorkning och rådfråga en veterinär omedelbart vid behov.