mynewspapers.net

Vad är den etiopiska kosten?En typisk etiopisk kost är ofta reflekterande av religiösa övertygelser som ofta dikterar vilka typer av livsmedel kan ätas och på vilka dagar. Allmänt, den etiopiska dieten kretsar kring olika sorters såser, kött och grönsaker äts med ett slags platt bröd kallas injera.

Religiösa regler och begränsningar

Etiopiska ortodoxa anhängare äter inte kött, ägg eller mjölkprodukter på onsdagar och fredagar; i själva verket avstår de från att äta animaliska produkter med undantag av fisk på dessa särskilda dagar. De har även anfört olika fasta perioder, varav den längsta är påsk snabb eller Kudade Tsom, som varar i 55 dagar.

Vanliga rätter

Etiopisk mat är på det hela taget ganska kryddig. Kryddorna lägga smak till de vanliga rätterna och också bidra till att bevara livsmedel utan kylning. Berbere, en kryddig pasta och Nitir Kibe, en ren, skirat smör, är vanligt förekommande i etiopiska matlagning. Injera är en platt, pannkaksliknande bröd för doppning i Wot eller doppning såser gjorda av olika kött, fisk och grönsaker.

Sättet att äta

Det är tradition att äta etiopisk mat med fingrarna. En stor bit av injera presenteras i måltiden, och varje person tårar små bitar av brödet att linda runt lagom stora delar av de olika rätterna.