mynewspapers.net

Vad är Cat 5 och Ethernetkabel Cat 6?

Vad är Cat 5 och Ethernetkabel Cat 6?


Ethernet är en uppsättning standarder för de fysiska aspekterna av nätverk. Normerna som nämner flera typer av kabel, men den vanligaste kabeln i Ethernet-nätverk kallas Unshielded Twisted Pair. Eftersom den används så ofta i Ethernet-nätverk, är UTP ofta kallad "Ethernetkabel." Tillverkning av UTP-kablar följer standarder kategoriserar dem. Dessa kategorier av UTP kablar markeras med en "Katt" nummer. Cat 5 och Cat 6 UTP-kablar används i Ethernet-nätverk.

Kategorier

Alla företag kan tillverka kabel. Dock köpare behöver veta funktionerna i olika typer av kabel och så neutral standarder har skapats som en förkortning för en förteckning över specifikationer. Dessa specifikationer är producerad av Telecommunications Industry Alliance. Hittills har TIA definierat sju kategorier av UTP-kabel. Det finns Cat 1 katt 5, Cat 5e och Cat 6. Cat 5 och Cat 5e påträffas oftare i nuvarande nätverk implementationer. Cat 6 är en nyare kabeltyp ger bättre prestanda och så förväntas bli vanligare än Cat 5 och Cat 5e.

Design

Unshielded Twisted Pair innehåller fyra par av trådarna. Två trådar av varje par är tvinnade runt varandra för hela längden av kabeln. Varje par är positiva och negativa sökvägen till en komplett krets. Den motsatt laddningen av varje skyddar kablarna från störningar. Eftersom trådarna är tätt packade såret varje par i olika takt. Detta minskar förekomsten av paren går laddningen mellan varandra. Både Cat 5 och Cat 6 UTP har exakt samma konfiguration.

Skillnaden

Där paren är vridna varierar kostnaden för tråd. Slingrande paren med mer frekventa visar använder mer tråd. Mer tätt är såret ledningarna, dock kompetent att bära data snabbare och längre eftersom de har mindre impedans och känslighet för störningar. Detta är den viktigaste skillnaden mellan Cat 5 och Cat 6 UTP-kabel. Cat 6 kabel har mer visar, som kostar mer, men ger bättre prestanda. Två sorter av Cat 5 kabel aktivera en genomströmning på 100 megabit per sekund eller 1000 Megabit per sekund om fyra par bunten är anställda i stället för de vanliga två par. Cat 6 kabel ger en genomströmning på 1000 Megabit per sekund med två par men har större potential för framtida förbättringar.

Användning för Ethernet

Ethernet-standarder förväg prestanda med varje år och varje ny specifikationen. Den högre prestandan innebär att den senaste snabbhet Gigabit Ethernet specifikationer inte kan uppnås med Cat 5-kabel, eller dess variant, Cat 5e. Ethernet-standarder har varit väl betjänas av Cat 5-kabel så långt, men dess prestanda hinder har uppnåtts. Det är därför de förbigående åren kommer att se Cat 6 implementeringar är fler än Cat 5 användning.