mynewspapers.net

Vad är AC Impingement?

Vad är AC Impingement?


Eftersom dina axlar är en av de mest rörliga lederna i kroppen, är de benägna att skada och rörlighet störningar på grund av dåliga rörelsemönster och överanvändning. AC impingement, hänvisar till irritation eller inflammation i acromioclavicular gemensamma i axeln, är en vanlig sjukdom bland människor som utför repetitiva overhead rörelser med armar och axlar, tennis och volleyboll spelare. Med rätt behandling och förebyggande strategier, kan du minska din risk att få AC impingement.

Funktionell anatomi

AC-leden är ovanpå axeln mellan acromion, som är delen av skulderbladet som utgör den högsta delen av axeln och nyckelbenet (nyckelben). Dess primära funktion är att flytta din arm över huvudet. AC leden fungerar som en pivot och glida för lederna att gå. Båda benen är anslutna av ligament acromioclavicular (AC).

Orsaker och symptom

Varje gång du höja din arm upp, finns det några gnugga mellan rotatorkuff senor och bursa mellan senor och acromion. Utför många repetitiva rörelsemönster som kräver rörliga armen över huvudet kan orsaka irritation och impingement till slemsäckar, som är små säckar fyllda med synovial vätska som dämpar ben och senor. Detta kan orsaka bursa att svälla och minska utrymmet mellan acromion och rotatorkuff senor. Om den lämnas obehandlad kan nedsättningen utrymme orsaka ben sporrar och förkalkning av AC ligament, vilket kommer att leda till tidig debut av artrit och minska rörlighet i axelleden.

Behandling

Efter en diagnos, skulle de flesta ortopedisk läkare rekommendera att ta anti-inflammatoriska läkemedel eller en Kortison skott för att minska svullnad och inflammation i slemsäcken, beroende på svårighetsgraden av din smärta och AC impingement. Grädde är en annan inlärningshastigheten metod att sammandra blodkärlen i området AC impingement, minska inflammation och smärta. Kirurgi kan vara en sista utväg om du har svår smärta som begränsar dina dagliga aktiviteter eller om du har tidig debut artrit. Målet med operationen är att öka utrymmet mellan acromion och rotatorkuff senor genom att ta bort ben sporrar under acromion eller del av nyckelbenet som fäster på skulderbladet (skulderblad).

Förebyggande

En av de bästa sättet att förhindra AC impingement är att minska frekvensen av overhead rörelsemönster och återvinning ordentligt mellan utbildningen och praktiken dagar, föreslår athletic trainer William Prentice, medförfattare till "Essentials av atletisk träning." Utför övningar som förbättrar axel rörlighet och stabilitet kan förhindra AC impingement och skuldra förskjutningar samt förbättra prestationsförmågan med en lägre risk för skada. Rådgöra med en kvalificerad träning professionell eller sjukgymnast för att se vad du kan göra för att förhindra skuldror.