mynewspapers.net

Utvecklingsmässiga checklista för finmotorik

Utvecklingsmässiga checklista för finmotorik


Förmågan att hålla en sked, knyt ett Skosnöre, vända ett dörrhandtaget och även skriver på datorns tangentbord är alla finmotorik. Finmotorik omfatta små, exakt handrörelser i samordning med ögonen. Utvecklingen av dessa kunskaper är viktigt att ta hand om sig själv och göra det genom det dagliga arbetet av liv. Med rätt uppmuntran och komplettering av vissa uppgifter och aktiviteter, kommer ett barn att kunna framgångsrikt utveckla finmotorik.

Barn från 0-12 månader gamla

Tills en baby är runt 3 månader, för mesta, förblir hennes händer stängd. Men när ett objekt placeras i hennes handflata, hon kommer att förstå. När barnet växer och utvecklas, kommer hon börja swat på objekt. Spela med block, runt 4-8 månader, uppmuntrar att kunna förstå och plocka upp ett objekt, BabyCenter säger. Hon kommer så småningom överföra ett objekt från en hand till en annan. När hon kan äta fast föda, till exempel spannmål, uppmuntrar vilket gav henne att mata sig själv utvecklingen av finmotorik.

Barn 12 – 24 månader: Dressing och ritning

Kritor är ett verktyg för att utveckla finmotorik, enligt BabyCenter. När ett barn är mellan 12 och 18 månaders ålder, kommer han att kunna förstå en krita. Tummen kommer pekar upp i detta skede. Så småningom kommer han lära sig att förstå crayon tummen ner. På cirka 24 månader, kommer barn alltmer vill klä sig själv. Ta av strumpor och sätta på skor är ett bra ställe att börja. Uppmuntra barn att klä själv utvecklar fingerfärdighet. När shopping för kläder, leta efter objekt med elastiskt midjeband, knäppa knappar och kardborrband skor som de eliminera mindre frustration och uppmuntra att uppgiften genom att göra det lättare för barnet.

Från 2 1/2 år till 5 år

Mer exakta uppgifter kan utföras på ca 2 1/2 år, enligt Australiens nationella barnomsorg ackreditering rådet. Det finns många kreativa och roliga aktiviteter, såsom rullande spela degen, strängarna pärlor eller spannmål på en sträng och göra ett halsband och byggnader av block. 3 år gammal, hon kommer fortfarande lära sig att klä sig själv. Spela klä upp i detta skede kommer att uppmuntra henne att klä sig själv medan knäppning knappar och korrekt att sätta på en klänning eller skjorta. Leker med leksak och rätter är ett annat sätt att utveckla finmotorik för att simulera hälla, greppa för att placera objekt samt hålla silverföremål. 4 1/2 år gammal, vika ett papper i halv kanna bli fulländad. Origami är ett kreativt sätt att uppmuntra detta. Lära sig att skära papper i olika former runt 4 1/2 till 5 år gammal uppmuntrar fingerfärdighet och hand-öga-koordination. Att låta ett barn att utföra vissa uppgifter, som att sätta en nyckel i ett lås och vrida den samt ger dem möjlighet att bistå i matlagning och bakning uppgifter som hälla och omrörning, bidrar till att förbättra dessa finmotorik och gör det roligt på samma gång.