mynewspapers.net

Unika sätt att använda decimaler och bråk i livet

Unika sätt att använda decimaler och bråk i livet


Matematik finns överallt. Dag till dag liv med fylld med möjligheter att göra det lättare för oss själva med hjälp av matematik, men många människor känner sig som om det har någon verklig betydelse för deras existens. En av de svåraste sakerna med att få barn intresserade av matematik är det verkar som en uppsättning abstrakta begrepp, som de inte ser förhållandet matematik har med världen omkring oss. Lärande sätt att tillämpa saker som decimaler och bråk i verkliga livet kan göra ditt liv enklare och ger dig några konkreta exempel att citera om ett barn frågar varför han eller hon ska bry sig om dem.

Anpassa recept

De flesta recept du möter kommer att utformas för ett visst antal människor, och detta är ofta tre till fyra. Om du bara lagar mat själv eller har en liten familj, kommer att de kvantiteter som anges i kokböcker och på webbplatser leda dig att göra fel mängd mat. Tillämpa bråk gör det enklare. Om ett recept är avsedd att tjäna fyra, men det finns endast två av du äter, du bör använda en halv (1/2) av varje ingrediens, eller om det finns bara en av er en fjärdedel av varje belopp kommer att vara rätt (1/4). För att arbeta ut, delar du bara med nämnaren (botten antalet fraktionen). Detta beror på att 1/4 är faktiskt ett sätt att säga en "hela" dividerat med fyra. Så om du lagar mat själv, delar du upp allt i receptet med fyra. Om det finns mer än bara du, träna fraktionen för en person och multiplicera svaret med antalet människor.

Visualisera procentsatser

Procentsatser ger ett mer exakt värde för en del, men de kan vara svårt att visualisera och förstå i vissa fall. Tänk dig när du läser en studie som finner att 8 procent av människor i Storbritannien är arbetslösa. Detta är ganska lågt, så du kan frestas att tänka att det inte är mycket av ett problem, men om du tänker på numret som ett bråktal frågan blir mer tydligt. Procentsatserna är bara bråkdelar av 100, så du kan räkna ut en mer begriplig figur genom att dividera varje del av bråket med samma nummer. Man kan säga att 4/50 människor är arbetslösa, eller 2/25 eller runt 1/12 – genom att dividera talen om och om igen du anländer på de exakta siffran du kan visualisera. Det skulle innebära en av tolv personer inte har ett jobb.

Kontrollera din förändring

Den vanligaste användningen av decimaler är genom pengar. Detta innebär decimaler är användbara i många fall, exempelvis träna hur mycket förändring ska du få när du köper något. Tänk dig du köper något för £8.79 och betala med en tio pund anteckning. De ledande åttana kan leda er att förvänta två pounds i gengäld, men decimaler kan du få ett mer exakt resultat. Subtrahera ett decimaltal från 1 att räkna ut hur mycket liten förändring du får, att komma ihåg att 1 = 1,00. Detta innebär att du behöver 21 pence (ett svar av 0.21), och du har nu stod för decimaler i din beräkning. Att lägga till denna 21p på det totala priset snabbt avslöjar att du skulle fortfarande behöva en extra pund, så £1,21 förändras totalt.

Procentandelar

Eftersom procent är en bråkdel av hundra, kan 79 procent också uttryckas som 0,79 – eller som en del 79/100. Denna nära relation innebär att om du behöver räkna ut en andel av en räkning du bör tips, du kan helt enkelt multiplicera den totala fakturan av det relevanta decimaltalet att se hur mycket du ska ge. Om din faktura är £64.93 och du vill tips 15 procent, multiplicera numret med 0,15 att ta reda på att du bör spets runt £9,70 ge servitören 15 procent. Detta kräver en miniräknare, men det är det enklaste sättet att hitta en procentandel av något!