mynewspapers.net

Undersökande projekt för kemi

Undersökande projekt för kemi


Kemi är en av mest roliga discipliner av vetenskap, mest för att det lämpar sig för lätt observerbara fenomen som kan vara spännande. Bara vara säker när du provar ut ett par mycket spännande projekt.

Kemi säkerhet

Kemi projekt är mycket roligt, men alltid är inte säkra. Alltid bära skyddsglasögon, skyddskläder och handskar när du använder ditt projekt. Ibland, kan Mer säkerhetsutrustning, tång eller blast sköldar, också krävas. Slutligen, aldrig få närmare flyktiga kemikalier än du absolut måste, och hålla observatörer på säkert avstånd. Även om säkerheten är viktig, kan alla som har sunt förnuft utföra dessa experiment. Bara vara säker på att de under år av 12 eller så övervakas av en mogen vuxen.

Visar kapillärkraften

Detta är en rolig och säker experiment om du föredrar att starta med något enkelt. Det visar den kapillära effekten, även känd som kapillärkraft. Placera en hoprullad pappershandduk i ett glas full med vatten tills ca 2cm av hushållspapper finns i vattnet. Observera hur vattnet verkar flöde upp pappershandduk, tvärtemot vad du förväntar dig. Så småningom, blir pappershandduk helt våt. Detta visar kapillärkraft, eftersom vattnet har mindre av en sammanhållande kraft än det av den självhäftande kraften mellan handduken och vattnet. Därför drar handduken vatten upp, mot gravitationen. Detta fungerar också med en mycket smal tub i stället för en pappershandduk. För att lägga till lite färg till försöket, försök att sätta Livsmedelsfärgämnen i vattnet. Dessutom Observera vad som händer vad man lägger mer än en typ av mat färga i vattnet. Om du använder två färger med olika kapacitet, bör du observera att hushållspapper så småningom separerar färgerna utifrån deras olika tätheter.

Visar Spectroanalysis

Om du letar efter en mer komplicerad men mycket mer imponerande projekt, är spectroanalysis vägen att gå. Spectroanalysis är ett finare ord för att analysera spektrumet av ett objekt, oftast avges när objektet bränns. För att utföra detta experiment, behöver du en bunsenbrännare eller annan värmekälla, några saker att bränna och diffraktion galler. Du kan få dessa leveranser från källor som Edmund vetenskaplig. När det gäller objekt att bränna, nitrat trä, salt, socker eller olika salter arbete magnifikt. Se bara till att du har några prover av varje artikel. Bränna varje kemikalie på en liten trä pinne individuellt och observera färgen på lågan med och utan diffraktion galler, som avskiljer lågan i dess komponent färger eller spektrum. Observera att varje kemikalie avger ett olika spektrum. Detta spektrum kan användas för att identifiera kemiskt mycket noggrant. Varje kemikalie avger ett olika spektrum när de förbränns. Genom att registrera detta spektrum kan du identifiera en kemikalie baserat på hur liknande dess spektrum är att kända spectra avges av andra kemikalier.