mynewspapers.net

Ull dräkter av 1950-talet

Ull dräkter av 1950-talet


På 1950-talet Herrmode kretsade kring business klädsel. Efter ransoner var återkallas 1947 med avsluta av kriga, genomgick kostymer för män förändringar i stil och tyg val, vilket gjort kostymer emblematiska av en era. Ull kostymer blev var en stapelvara i varje mans garderob, kunde köpas för cirka £19, och ofta oavsett säsong. Det var inte förrän 1957 som strikt mode koderna avslappnad för att passa den nya teenage babyboom mode eran.

Gemensam stil och material

Ull dräkter av 1950-talet bars i dämpade färger som mörkblå, grå, träkol och brown. En typisk kostym av denna era var gjord av ull eller flanell, satin, bomull och fungerade som en grundläggande mode stapelvara i den manliga garderoben. Ull passar bars alltid med manschettknappar och ofta med en fedora-hatt.

Skillnader mellan 1940- och 1950-talet ull passar

Dräkter av 1950-talet tenderade att vara ENKELKNÄPPT och var anpassade för att vara kortare än de hade varit på 1940-talet. Byxorna var också anpassade kortare men innehöll mer tyg; 1940-talet axelvaddar hade försvunnit och ull passar ofta var matchade med smalare band. Hat brims och skjorta krage också blev smalare och mindre uttalad än i tidigare decennier. Ull passar ansågs mindre oseriöst i den efter ransonen 1950-talet, och blev således en mer utbredd trend i manliga mode.

1950-talet ull kostym ikoner

Med tanke på de återkallade ransonerna, var amerikansk stylister och stilikoner frihet att uttrycka sig friare genom nya mode. Designers som Christian Dior, Yves Saint Tropez, och Chanel gjort vågor i kostym hög modebranschen, och också gjort nya feminina kostym mode i damkonfektion. Hollywood aktörer Marlin Brando och Gregory Peck blev också mode ikoner med deras tendens till ull och flanell kostymer.

Ändringar till traditionella 1950-talet passa

Efter mode förändringar av det sena 1950-talet blev det mer acceptabelt att bära mer ledig klädsel. Kostymer var mer allmänt rullas upp på ärmarna med en skjorta, och gjordes i mönstrade och mer färgglada tyger, av vilka endast några var ull eller ullblandning. Med ökningen av välstånd och fritid kunde ungdomar av 1950-talet också spendera mer och handla själva, som orsakade designers att skräddarsy sina kläder till den yngre publiken. Nya stilar skapades i motvikt till äldre stilar, och tonåringar började bära vad hade blivit en ny upproriska trend i läderjackor och jeans, kontrasterar starkt till den traditionella klädsel av 50-talet. I dag har ull kostym kommit tillbaka i vintage stil, främst genom den fläckiga ull kostymen.