mynewspapers.net

Typer av träbearbetning sågar

Typer av träbearbetning sågar


Sågar har använts för att såga i trä sedan förhistorisk tid, de första sågar att vara bitar av flinta. Bronsåldern såg införandet av sågar av metall med trähandtag. Bibeln nämner krigsfångar som körs av såg. Förbättring av järn och stålframställning och den industriella revolutionen medfört expansion såg design för att rymma de projektspecifika modeller vi använder idag.

Handsσgar

Typer av träbearbetning sågar


Det finns tre typer av hand såg. Rip såg som används för att skära längs korn av styrelser eller plankor, crosscut sågen för att skära över korn av styrelser eller plankor och panelen sågen, som är en mindre version av crosscut sågen, används för att skära stora lederna. Kapsåg, kan men inte så effektivt, användas för att rippa timmer. Alla tre sågar har stöds inte ryggar, flexibel bladen. Ryggen är rak eller skeva.

Tillbaka sågar

Typer av träbearbetning sågar


Tillbaka sågar är utrustade med en mässing eller stål tillbaka att göra bladet styv. Exempel på ryggen sågar är tappar sågar och sammanfaller sågar. Tenon sågen är den större och fått sitt namn från som används för att skära instickslås lederna. Sink-sågen har mindre tänder och används för att skära passar ihop lederna. Dessa sågar har oftast pistol grepp. Mindre känt är det gent såg, att ha ett vände horisontella handtag och dozuki, en japansk tillbaka såg också med svarvade handtag. En geringssåg är en rygg såg som passar in i ett mitre block för styckning mitre leder. En faner såg är en rygg såg används för skärning faner och inläggningar.

Frame sågar

Frame sågar består av sågblad hålls i spänning av en trä eller metall ram. De vanligaste är coping såg och bandet såg, används för styckning av intrikata kurvor, och den större traditionella fören såg som kan användas för böjda och sammetslena arbete. Bandet och coping såg spänning uppnås genom att skruva och skruva loss handtaget. Bow sågen dras åt med hjälp av en växla vrida ackordet ansluten till såg armarna. Buck sågen, kallas ibland en båge såg, är en metall tubulär grov såg används för skärning loggar.

Specialist sågar

Pad såg eller nyckelhål såg har en tunn smal tandade blad används för skärning hålen. Två-man sågar, vanligen fyra till 12 fot lång, används för sågning av stora loggar. Den traditionella brädan såg har en böjd framkant, att aktivera golvbrädorna att skära och bort individuellt.

Motorsågar

Cirkelsåg har ersatt handsåg för många workshop jobb. Cirkelsåg blad finns med en mängd tänder att uppfylla de flesta skärande krav. Motorsågar har nästan ersatt två-mans sågen, att göra logga skär snabbare, medan bandsågen skär stora kurvor, makt pussel och driver bandet såg skära intrikata kurvor.