mynewspapers.net

Typer av orientaliska Tribal masker

Typer av orientaliska Tribal masker


Orientaliska tribal masker har blivit mycket samlarobjekt och används ofta som en dekorativ pjäs i ett hem. Men dessa masker går tillbaka till de tidigaste asiatiska civilisationerna och hade stor betydelse. Många användes under traditionella ceremonier medan andra var skapat för att representera vrede onda i världen. Oavsett syftet, var orientaliska masker en stor del av asiatisk kultur och historia och en ledtråd till hur människor levde förr.

Gyodo masker

Gyodo masker går tillbaka till 1100-talet och utformades för att representera och fira viktiga buddhistiska personer. De är oftast ganska stora och täcker hela huvudet att representera en kraftfull gudom eller övermänskliga.

Hannya masker

En Hannya mask har en djärv design och representerar en svartsjuk kvinna som förvandlats till en demon. Den innehåller vanligtvis metalliskt ögon och tänder, långa spetsiga horn och ett ansiktsuttryck som visar känslan av ondska och ilska på vad denna kvinna har blivit. Det finns många varianter att Hannya masken med vissa är mer rödaktig till färgen medan andra ritning influenser från andra asiatiska perioder även om alla är identifierbar vid två långa hornen att beteckna svartsjuka. Hannya maskerar datum redan 1558.

Noh och Kyogen masker

Noh och Kyogen masker var generellt förknippade med jordbruks traditionerna. Dessa masker Visa ett mer komiska uttryck och är några av de mest igenkänningsbara orientaliska tribal maskerna idag. Designen skapades på 1000-talet när komiska föreställningar genomfördes i typiska jordbruks ceremonier.

Shehuo masker

En annan orientalisk mask som bars under fester eller traditionella festivaler är Shehuo masken. Det skapades under Qin och Han-dynastin i Kina och stannade i användning under Tang och Song dynastierna. Det bars under konst föreställningar som visas en persons glädje och goda önskningar mot andra.

Ko-bekräfta masker

Ko-bekräfta masken, som betyder litet ansikte, representerar en kvinnlig skönhet som hon åldrar. Masken visar en kvinnor med prydligt preparerade hår, rakade ögonbryn och full kinder. De fysiska egenskaperna innebära den första etappen av en kvinnor åldras. Shakumi eller Fakai masker skildrar den andra etappen, som föreställs med fyrkantiga ögon öppningar. Den tredje etappen, eller de gamla kvinnorna, har rund öga öppningar.

OTOKO masker

OTOKO masker föreställer en ung man som har fått hög status i livet. Liknar Ko-bekräfta, Otoko masken har olika varianter som visar vilken livsfas hanen finns i. Många gånger skildrar de modiga krigare medan vissa har aristokratiska betydelse.