mynewspapers.net

Typer av lila fjärilar

Typer av lila fjärilar


Lila fjärilar, som finns över hela världen, kan vara särskilt slående. En stor andel av lila fjärilarna kommer från familjen praktfjärilar känt för sin färgstarka mångfald. De flesta av exemplen här är inte ren lila; snarare innehåller de lila bland andra colourations och mönster. Även om det skulle vara opraktiskt att lista varje exemplar, är här några av de mer fantastiska exemplen, uppdelade efter region.

Nordamerikanska lila fjärilar

Även om majoriteten av världens fjärilar finns i Nordamerika, lila är en sällsynt nyans bland dessa inhemska arter. Den stora Eggfly (Hypolimnas bolina) är också känd som Blue Moon. Dessa fjärilar finns i en mängd olika färger; vissa har stora blå och lila fläckar på sina svarta vingar. Red-Spotted lila (Limenitis arthemis astyanax) vanligtvis har båda färger som föreslagit namnet. Den stora lila Hairstreak (Atlides halesus) är, utöver dess punkrock namn, främst blå med röda prickar. Detta kan ändå skapa en lila nyans och överlappande färg till olika nyanser. Sorgens mantel (Nymphalis antiopa) är en Svartvingad art med en rad med blå prickar på kanten av sina vingar. Det finns även i Europa.

Europeiska, asiatiska och afrikanska lila fjärilar

Typer av lila fjärilar


Lila kejsaren (Apatura iris) är en art i Europa, särskilt Storbritannien. Denna fjäril har skimrande vingar som visar lila i solljus. Queen-lila-spets (Colotis regina) är vit med kontrasterande violett-lila tips på vingarna. Den återfinns i Afrika och Asien. Den lila Swallowtail (Graphium weiskei) sport en vacker spektral mönster av färger på dess ovanligt formade vingar. Det finns uteslutande i Papua Nya Guinea. Ärkehertig fjäril (Lexias pardalis) noteras för lila mönster på nedre kanterna på vingarna. Det är bosatt i Sydostasien. Den lila Mort Bleu (Eryphanis polyxena) är huvudsakligen blåaktig färg, men det finns sorter som den blå färgen tenderar mot den lila/indigo sidan av spektrumet. Det finns i Europa. Östra lila kråkan (Euploea tulliolus) är blodröd lila färg. Den återfinns i östra Asien och Stillahavsregionen, särskilt Australien.

Sydamerikanska lila fjärilar

Typer av lila fjärilar


Lila-toppad Euselasia (Euselasia regipennis eupepla) är en av de mer bedövande lila sorterna av någon insekt. Lila-tvättade Euselasia (Euselasia euoras) har en lysande fläck av lila på dess lägre uppsättning vingar; Det finns också i Costa Rica. Den glödande Euselasia (Euselasia leucophryna) har en kropp och vingar som är blekt lila.