mynewspapers.net

Typer av lantmäteri utrustning

Typer av lantmäteri utrustning


Lantmäteri hjälper världen förstå dimensioner och kurvor av jorden genom att mäta avstånd, vinklar och höjder. Det används för att bestämma egenskapen linjer och bygga vägar. Eftersom vissa lantmäteri utrustning åtgärder endast en av dessa tre komponenter, behöver du olika typer av utrustning för att utföra alla nödvändiga mätningar.

Hand nivå

När du behöver bestämma höjden av en yta, kan du använda en hand nivå. Detta verktyg har en metall observation röret; en bubbla rör ligger på metall röret och med en 45 graders spegel, speglar sin bild i röret. Här kan du se landskapet som bubblan. När bubblan centrerar sig mellan vågräta rader inom röret, vet du att du har en nivå siktlinje.

Totalstation

Verktyget totalstation har inbyggd elektronisk avstånd mäta enhet (EDM) och en mikroprocessor som gör det möjligt att inte bara mäta horisontella vinklar, vertikala vinklarna och lutningen avståndet i en set-up, men också automatiskt beräkna avstånd, höjder och koordinater för dig. Den totala stationen kan lagra sina resultat för dig eller du kan hämta data på en dator.

Mätning av hjulet

Om du bara behöver en grov mätning av avstånd, kan du använda en mäta hjul. För att använda mäta hjulet, rulla hjulet längs det avstånd som mäts. En vägmätare bifogas hjulet räknar hur många gånger hjulet gör en fullständig revolution sedan översätter revolutionerna i avstånd. När du mäter ytan är slät, ger mäta hjulet dig en ganska exakt läsa. Dess resultat är dock mindre exakt om landskapet är ojämn.

Nivå stavar

Nivå stavar mäta skillnader i höjd mellan din siktlinje och en punkt ovanför eller nedanför den siktlinjen. Beroende på de villkor som du kommer att lantmäteri i, kan du använda en trä eller aluminium nivå spö. Trä nivå stavar kan svälla eller krympa när de utsätts för fuktiga eller våta miljöer vilket ger felaktiga avläsningar. Å andra sidan kan aluminium nivå stavar expandera eller kontrakt om vädret är mycket varmt eller kallt. För att använda nivå staven, håll den i kanterna försiktigt så att inte röra siffrorna. Fortsätta gnugga av numren kommer att bära ner staven och ge dig otydliga avläsningar. Dessutom aldrig tillåta din nivå stav att dra på marken och slå hårda föremål eftersom detta kommer att bära ner basen av enheten. En förändring i längden på staven kommer att ge dig felaktiga avläsningar.

Abney nivå

Abney nivån kan du mäta höjd liksom en handen nivå samtidigt som du rå mätningar av vertikala vinklarna och backar. En gradskiva läggs till observation röret och bubblan flyttar runt gradskivan att ge vinklar. När du peer genom suckande röret har du en delad vy. Hälften av vyn visar bubblan medan det andra hälften landskapet och horisontella linjer ger dig både en höjd läsa och en vinkel läsning.