mynewspapers.net

Typer av kommunikation sammanhang

Typer av kommunikation sammanhang


Varje typ och förekomst av kommunikation kommer att ha ett specifikt sammanhang. Kommunikation sammanhang, till exempel blir olika för ett programföretag än för en dörr till dörr säljare. En kommunikation sammanhang kan ses som miljön eller människors ekosystem, där kommunikation sker. Fastställa ramen för en viss förekomst av kommunikation innebär med tanke på det kulturella, historiska, psykologiska, sociala och fysiska faktorer på spela.

Historiska sammanhang

Det historiska sammanhanget innebär förhoppning om talaren och publiken i situationer som regelbundet hända eller har hänt i förflutnan. Om till exempel en individ gör en årlig försäljning presentation för en viss klient det kommer med tiden utvecklas vissa förväntningar om vad som kommer hända och hur det kommer gå. Det betyder inte att samma sak skall hända varje gång, men talaren bör vara medveten om både sina egna historiska förväntningar och publiken.

Psykologiska sammanhang

Den psykologiska sammanhangen hänvisar till humör och känslor i publiken, liksom talaren i mindre utsträckning. Hur mår publiken kommer att inverka på hur talarens meddelanden kommer att tas emot och hur de ska levereras. Exempelvis om en högtalare är att göra en presentation vid en konferens med flera dagar med olika talare gör presentationer, blir psykologin av publiken annorlunda i morgonen av den första dagen än det kommer på kvällen den sista dagen. Stämningen efter middag kommer att vara annorlunda än humör precis innan middagen.

Kulturella sammanhang

Kulturella sammanhang är en av de mest uppenbara faktorerna av kommunikation, men det är också en av de viktigaste. Kultur handlar om tro och värden i en grupp. Det sättet materialet presenteras effektivt till en grupp tonåriga pojkar blir skiljer sig från det sätt den presenteras effektivt till en grupp äldre kvinnor. Det bästa sättet att presentera information för en grupp av Wall Street aktiemäklare kommer att vara annorlunda än det bästa sättet att presentera att samma information till en grupp av California surfare. Det är alltid mycket viktigt att en talare förstår publiken kulturella förväntningar.

Socialt sammanhang

Socialt sammanhang är en personlig fråga. Det handlar om förhållandet mellan talaren och publiken och förväntningarna som är inblandade i det förhållandet. Hur en individ kommunicerar med sin arbetsgivare kommer att skilja sig från hur han kommunicerar med en dricka kompis. Hur lärare gör en begäran till sina elever kommer att skilja sig från hur hon kommunicerar begäran till maken.

Fysiska sammanhang

Det finns en tid och plats för allt, och det är där fysiska sammanhang kommer in. Fysiska samband innebär att den faktiska platsen, tiden på dagen, belysning, buller nivån och relaterade faktorer. Talare på en politisk rally kan skrika, pund pallen och använda provocerande språk för att hetsa en publik. På många politiska möten förväntas denna typ av beteende. Gör samma sak med en liten grupp av vänner runt en eldstad sent på natten skulle producera en helt annan reaktion.