mynewspapers.net

Typer av kinesiska Fans

Typer av kinesiska Fans


Anställda i Kina användes ursprungligen fans för att svalka av medlemmar av överklassen, men kinesiska fans har nu blivit en kinesisk statussymbol som en internationell symbol i östra Asien i allmänhet. Många material gå in av kinesiska fans, inklusive bambu, siden och papper. Konstnärer i Kina dekorera fans med kalligrafi pennor och färg för att skapa en mängd olika eleganta stilar. De vanligaste kinesiska fläkten är fällbara fläkten, men dessa fanns inte förrän den Ming dynastin, som medborgarna används icke-vikning bambu fans. Idag, är kinesiska fans mer av en samlare objekt.

Tuan Shan Fans

Tuan Shan fans är en av de tre mest kända fans i Kina, men de har inte sitt ursprung i Kina, utan genom japansk kultur. Tillverkad av silke, Tuan Shan fläktarna kan vara runda, kvadratiska eller rektangulära och de vanligtvis vika inte. Både män och kvinnor använde denna typ av fläkt till Mingdynastin, när de blev uteslutande en kvinnors modeaccessoar. Fan beslutsfattare använt olika material för att farkosten sina fans, enligt vad som fanns tillgängligt under deras tider. Under Jing-dynastin förbjöd kejsaren användning av silke att skapa fans, orsakar brist på siden i landet. Dessa fans hade ekrar gjorda av bambu med siden virad runt dem.

Zhe Shang Fans

Zhe Shan är vikbar fans mestadels med mönster med hjälp av en kalligrafi penna. Denna typ av fläkt också har sitt ursprung i Japan och blev populär i Kina på 1000-talet. Målningar på fällbara fans är en väl respekterad konstform i Kina, enligt Patricia Williams, en intendent och professor vid University of Wisconsin. Hon tillägger att människor används fläktar och värderas dem, så de hade målningar monterad som album lämnar och samlat dem som konst.

Rongchang Fans

Enligt Chen Zifu, en fläkt artist från en Rongchang County hantverkare familj, Rongchang vikning fans betraktas "immateriella kulturarv" av kinesiska eftersom de var en royal tribute artikel under Mingdynastin, lätt hopfällbar och gjorda med utmärkt hantverk. Rongchang fans visas normalt ljusa färger, fina material och fan producenter fint hand-gör dem.

Fan dekoration

Vissa kinesiska fans har ädla stenar bäddat in in i dem, som också tjänar som dekoration och som en statussymbol. Andra har förgyllning eller ens fast guldmynt som anger en högre klass bland kinesiska. Det vanligaste sättet att utforma fans, är dock användningen av en kalligrafi penna att skriva eller rita på fläkten.