mynewspapers.net

Typer av bevattningssystem för plantskolor

Typer av bevattningssystem för plantskolor


Skapa en plantskola för att hysa dina växter kan innebära en betydande ansträngning och engagemang. Nödvändiga beslut omfatta välja växtarter, jordtyper och byggnadsmaterial. Också överväga hur mycket tid och pengar finns att investera i ett sådant projekt. Trädgårdsmästare bör tänka om vilket vattning eller bevattning system bäst passar deras dagis typ och storlek.

Överliggande Sprinkler bevattningssystem

Trädgårdsmästare med överliggande sprinkler vanligtvis har två alternativ. Det första alternativet, roterande sprinklerdysor, innehåller ett roterande munstycke som skickar en ström av vatten över växter. Det andra alternativet, stationära sprinklerdysor, skickar ett snabbt flöde av vatten mot en tallrik. Effekterna stör den stadiga strömmen av vatten, förvandla det till en kontinuerlig spray som vatten växter. Overhead sprinklersystem är det vanligaste alternativet i plantskolor, är de inte mycket effektivt. De kräver högt tryckpumpar som förbrukar stora mängder energi och bränsle. Överliggande sprinkler avfall också omkring 80 procent av det vatten som släpps ut. I plantskolor som innehåller växter med stora eller breda blad, uppmuntra dessa växter vatten avfall när bladen omdirigera vatten från anläggningen behållare och inte i marken. Vissa trädgårdsmästare kompensera för vattenförlust genom att installera sneda växt sängar att kanal vatten i dammar där det kan samlas och återvinnas tillbaka in i barnkammaren, även om detta kan också återvinna bakterier, natrium, gödselmedel eller patogener också.

Microirrigation system

Till skillnad från överliggande sprinkler, microirrigation system är mycket effektiv och kan fungera med lågt tryck. Men jord, alger och kemiska befruktar kan täppa till sändare. Tre typer av microirrigation system används i plantskolor. En typ av microirrigation, känd som kapillär matta system, använder rören som transporterar vatten till en matta. Mattan blir mättad med vatten, som tillhandahåller behållare som sitter ovanpå mattan med en tillförsel av vatten att suga upp genom anläggningen rotsystem. Även om kapillär matta bevattning använder 60 procent mindre vatten än konventionella overhead sprinklersystem, kan de orsaka salt ackumulering i jorden under lång tid. Den andra typen av microirrigation system är känd som en microsprayer, microsprinkler eller spray spel system. Anses vara en av de mest effektiva bevattningssystem plantskola, använda microsprayers en slang för vatten direkt i marken från en vattentäkt. Inte bara slösar bort vattnet som är avlänkas av bred växt blad, microsprayers bära vatten direkt till växtens rotsystem. Även om microsprayers kosta mer än överliggande sprinkler när installerat i små anläggningar, fungerar de effektivt i större växter med mer bladverk och tyngre skärmtak. Den tredje typen av microirrigation är känd som spaghetti tube systemet. Denna plantskola bevattning metod använder smala rör för att få vatten i behållaren växt. En miniatyr vikt i ena änden av röret ser till att det förblir i behållaren. Vatten färdas från en por till en annan, genom en kapillär system. Följaktligen måste trädgårdsmästare använda en hög kvalitet, enhetlig jord för maximal effektivitet. När du använder spaghetti rör systemet, bör trädgårdsmästare hålla jorden fuktig hela tiden; torr mark kommer att leda till dåliga vattendistribution.

Kapillär Sandbeds

Till skillnad från sprinkler och microirrigation system innebär kapillär sandbeds inte någon elektricitet. Som innehåller trä paneler, en plast liner, sand, en liten vattenreservoar, dränering pipe och ventil, kapillär sandbeds är byggda för att slant lite, så att vattnet släpps ut i upphöjd slutet att långsamt resa till den nedre delen. Att ge en jämn och kontinuerlig vattenförsörjning, innebär kapillär sandbeds mindre underhåll. Växterna växer jämnt, litar mindre på handelsgödsel och bekämpningsmedel. Kapillär sandbeds dock locka ogräs. Trädgårdsmästare kan köpa produkter för att minska förekomsten av ogräs eller de kan ta bort dem manuellt. Kapillär sandbeds har också höga installationskostnader.