mynewspapers.net

Typer av Ash träd

Typer av Ash träd


Det finns över 70 arter av askträ i världen, bara en handfull av dem används regelbundet i landskapsarkitektur. Ash träd njöt för deras ovala växtplats och ymnig, smala blad, som ger riklig skugga. Ash träd är härdiga träd men är känsliga för skadedjur såsom emerald aska borer, en trä-tråkigt skalbagge som för närvarande hotar miljontals träd över Amerika.

Europeiska aska

Den snabb växande och motståndskraftiga Europeiska ask är en populär träd med landscapers och trädgårdsmästare i norra USA. Native till Europa, Europeiska askan finns i överflöd över hela kontinenten med undantag för södra delen av Iberiska halvön. Växer till en höjd av över 100 fot, är den europeiska ask ett stort träd med en fördelande vana, vilket gör det en effektiv skuggan träd. Som de flesta sorter av askträ, Europeiska askan är långsam till blad på våren men kommer att producera ett överflöd av fot långa parbladiga blad strukturer med 7 till 12 smal, sågtandade broschyrer.

Blue Ash

Hemma i Mellanvästern och delar av den amerikanska södern, den blå ask är en medelstora träd som växer upp till 80 fot lång. Blue ash träd har en relativt smal stam som endast når 40 inches i diameter, men den kompakta ådring gör det exceptionellt kraftiga. Den blå ask blommar tidigt på våren innan producerar 14-tum långa blad strukturer som bär upp till 11 häften, alla med en sågtandad kant. I höst bär blå askan rikligt två bevingade frukt, vanligen kallad whirligigs eller nycklar.

Vit aska

Vit aska finns i hela östra USA och Kanada, från Nova Scotia till Florida och är en av de längsta levande ash träd, ofta når 300 år. Den vita askan liknar i växtsätt och produktionscykler till de flesta andra ash träd, försedda med blommor tidigt på våren, tandade blad på sommaren och frukt under hösten. Ofta förväxlas med den gröna ask, vit aska kan identifieras av de blek undersida på bladen. Vit aska trä används ofta av träarbetare, mest känt i produktionen av basebollträn.

Grön ask

Den gröna ask är den mest spridda askträ i USA, med ett utbud som sträcker sig från östra Kanada och Atlantkusten till centrala Montana. Gröna askan är bland mest allmänt planterad prydnadsträd tack vare sin attraktiva växtsätt och motståndskraft mot sjukdomar och extrema temperaturer. Den genomsnittliga höjden för gröna ash träd är 60 fot, även om vissa exemplar har mätts på höjder mer än 150 fot. De gröna aska ändringarna färg tidigt på hösten, från ljust grönt till guldgul. Den enda allvarliga oro när gröna aska trädplantering är dess känslighet för smaragd aska borer, som är en trä-tråkigt skalbagge som skadar trädet strukturella integritet.