mynewspapers.net

Typer av antika kristall askkoppar

Typer av antika kristall askkoppar


Tre av de viktigaste typerna av antika kristall askkoppar är viktoriansk, art déco och samtida. Crystal askkoppar är inte faktiskt gjorda av rock kvartskristall, som namnet antyder, men är tillverkade av glas. Glas är ett effektivt material för askkoppar, eftersom det är brandsäkra. Trots nedgången av rökning är antika kristall askkoppar mycket utformad och önskvärt objekt till vissa samlare.

Viktorianska

Viktorianska crystal askkoppar gjordes från omkring 1837 till 1901, längden av eponymous brittiska drottningens regeringstid. Askfat från denna period är allmänhet tyngre än sina moderna motsvarigheter. Detta beror på att de har en dold ingrediens, uppenbara när glaset anges med sitt rätta namn, som är bly kristall. Enligt antikviteter expert Frank bonde Loomis, 1676, engelska glass maker George Ravenscroft började lägga till bly i smält glas. Ledningen var att hålla kyls glaset från bryta mönster var skuren i det med en metall eller sten hjul. Bly kristallglas tenderar att fånga ljuset och visas ljusa och gnistrande. Dra nytta av det mer robust materialet, beslutsfattare snart hur mycket mönstrad design i deras bly kristall produkter, däribland askfat.

Art Deco

Utformningen av art déco-crystal askkoppar är varierande, i linje med eklektisk arten av den konstnärliga rörelse, som var populär på 1920- och 1930-talet. Vissa fortfarande den viktorianska trenden för nykter, dekorativa bitar, nya stilar också uppstått, vilket återspeglar den eleganta glamouren av era, tillsammans med en modern känsla av funktionalitet. Vissa har ett kantigare utseende än sina motsvarigheter i viktorianska, medan andra är utformade med en ny anda av lekfullhet och innovation som var ett inslag i rörelsen.

Samtida

Definitionen av "antika" är grälsjuk. Enligt antikviteter expert Fiona Shoop, kan begreppet tillämpas endast för objekt som är en hundra år gammal, medan priset guide compiler Kyle Husfloen klumpar antikviteter och samlarobjekt ihop. Samtida crystal askkoppar är de som tillverkas från slutet av andra världskriget. Om du ser dem som antika, collectable eller varken är upp till dig. De är allmänt mattare än viktorianska crystal askkoppar, eftersom de ofta doppas i syra för att ta bort skarpa kanter. Ibland är de bitar av modern glaskonst, som The Big Smoke crystal askkopp stylad med en retro-looking mod design av Tysk konstnär Gabriel Dunwald för tyska glas företaget Ritzenhoff.