mynewspapers.net

Traditioner med mexikanska papper blommor

Traditioner med mexikanska papper blommor


Generationer av mexikanerna har använt handgjorda papper blommor för att dekorera för semester, festligheter och firande, speciellt Dia de los Muertos (dag av döda). Levande, ljusa blommor, vanligen tillverkade av mjukpapper, har blivit en allestädes närvarande mexikanska prydnad, även används för tabellen hörnstenarna eller att försköna hemmet. Kräppapper blommorna har blivit populära i USA, särskilt i sydväst.

Ursprung

Mexikanska mjukpapper blommor spår sin rot i konsten att "papel picado," som går tillbaka till pre-spanska tider, enligt Mexconnect.com. Aztekerna använde Barken för att göra grov papper formade till banderoller och flaggor, och inredda för användning i ritualer och festligheter. Konsthantverkare skär traditionellt intrikata mönster och även scener från Bibeln i tjockt papper med saxar, knivar, hammare och stämjärn. Papel picado dekorationer pryder vanligtvis windows.

Evolution

Teori har det att båten för att göra papper blommor ändras efter tunt papper kom till Mexiko från Östasien efter den spanska erövringen-tunt papper kallas "papel de Kina," säger Mexconnect.com. Eftersom papper kan försämras snabbt, har plast urtag fått favör. Moderna mjukpapper blommor är enkla skapelser jämfört med deras pre-spanska papel picado.

Användningsområden

Mexikanska papper blommor kan användas för att dekorera montrar på festligheter och festivaler, och altaren och gravar hedra avlidna släktingar för Dia de los Muertos och dagarna efter det, de katolska minneshögtider av alla helgons dag och alla själars dag. Blommorna var ursprungligen användes i stället för verkliga flora, lågsäsong under de kallare månaderna. Användning av de konstnärliga skapelserna används dock nu att fira många helgdagar, speciellt Cinco de Mayo, en politisk helgdag till minne av den numerärt underlägsna och dåligt beväpnade mexikanska armén osannolik seger över fransmännen i slaget vid Puebla 1862. Handgjorda blommorna används också att fira många andra traditioner, som bröllop och födelsedagar.

Hantverkare

Att göra mexikanska papper blommor är huvudsakligen en kvinnors konst, enligt The University of Arizona södra Arizona Folk Arts. Några är stolta över deras förmåga att göra flera olika typer av blommor använda endast papper, som vallmo, prästkragar, rosor, paradisfåglar och även julstjärnor till jul. En förenklad papper blomma är dock gemensamma barn eller förskola hantverk både i Mexiko och USA.

Mönster

Enligt Mexconnect.com, kan papper blommor färger vara specifika för semester. Konstnärer väljer ljusblå, rosa och vitt för firandet hedra Jungfru Maria. Mer levande färger som rosa, lila och orange är förknippade med Dia de los Muertos. Mexikanska flaggan färger i rött, vitt och grönt används för politiska semester Självständighetsdagen den 16 September och Cinco de Mayo den 5 maj. Mexconnect.com säger jul och icke-religiösa festligheter traditionellt har regnbågsfärgad mjukpapper blommor. Blommorna kan utgöra kors, änglar, blommor, blad, fåglar och mycket mer.