mynewspapers.net

Traditionellt polskt hantverk

Traditionellt polskt hantverk


Ljusa stänk av färg och livfulla mönster kännetecknar traditionella polska hantverk. Dessa inkluderar folkkonst med hjälp av olika material, såsom papper, trä, lera och även ägg. Några av dessa hantverk utövas fortfarande på 2000-talet och kan köpas i etniska butiker i USA och online på webbplatser som är specialiserade i polska kulturella produkter.

Wycinanki

"Wycinanki" (uttalas vee-chee-icke-kee) beskriver en traditionell polsk papper skära craft, som the19th-talet, när den gamla konsten att kinesiska papper klippa spridit sig till Europa. Papper klippa i Polen omfattar två olika stilar. "Kurpie" är symmetriska, skuren ur ett enda stycke av vikta färgade papper, oftast föreställande granar och fåglar. Mönster från Polens Lowicz distrikt karakteriseras av många lager av ljusa färgade papper klippa i en mer fri form mode.

Snidade trälådor

Handgjorda askar, snidade i native Linden trä från regionen Tatra mountain i Polen, är traditionella hantverk som utnyttjar wood carving, brännande och färgningsteknik. Många är prydd med mässing och koppar inläggningar och målade med intrikata penslar. Några lådor illustrera polsk kultur med bilder av "Lady i Czestochowa," känd som den "svarta madonnan" samt berg blommor. Andra speglar mer universella element med snidade rosetter, hjärtan, kors och älskar fåglar. En rad storlekar gör dessa lådor lämplig för en mängd olika användningsområden.

Pisanki ägg

Ägg är utbyts mellan familjemedlemmar i Polen under påskfirande som tecken på vänskap och kärlek. Polska kvinnor vax och färga dessa ägg innan semestern, utnyttja ett hantverk som kallas Pisanki (eller Pysanki). De använder en ihålig metall verktyg som kallas en "kistka", att dra vaxet design på ägg. Kistka är fylld med vax och har en pin-stora huvud att styra flödet. Liknar traditionella batik och verktyget tjanting, vaxet skapar en motstå när mönster är målade på med färgämnen. Pisanki har blivit en populär traditionella polska craft praktiseras utanför Polen.

Keramik

Keramik är ett tidigt polska hantverk börjat utan svarvar eller invecklade maskiner. Boleslawiec keramik, till skillnad från många delar av Europeiska stengods, innehåller inget bly och kan användas för matlagning och bestick. Boleslawiec keramik går tillbaka till 1500-talet i regionen Schlesien i landet, som är rikligt med rika mineraler, inklusive lera. Ljusa färgade målning på keramik är kännetecknande för Boleslawiec stil. Dekorativa element används på ytan av keramik med en traditionell "punch" teknik. En mängd färg indränkt stämplar utnyttjas för ett enda stycke av keramik med denna design metod.