mynewspapers.net

Tidigt skede av cherry eyeTill skillnad från människor, hundar har en tredje ögonlocket i form av en triangulär, tår-producerande körtel i insidan hörnet av varje öga. Cherry eye uppstår när denna körtel dyker upp och börjar att sticka ut från mellan ögonlocket och ögat. Detta villkor förekommer vanligen i hundar under 2 år.

Tidiga tecken

Under den tidigaste fasen av cherry eye körteln över nictitating membranet (tredje ögonlocket) svullnar upp och rubbar från sin vanliga plats. Denna förskjutning sker genom antingen svullnad eller en svaghet i brosket av ögonlocket. En gång rubbas körteln inte cirkulerar blodet ordentligt och blir röda. I detta skede är cherry eye en irriterande men inte smärtsamt för hunden.

Utveckling

När körteln utsätts hunden kan gnugga på ögat eller damm och andra föroreningar kan ytterligare irritera den, vilket förvärrar tillståndet. På denna punkt kan körteln sväller ytterligare och blir extremt röda, som ett körsbär, ut en puss-fyllda ansvarsfrihet. I detta skede hela ögat kan svälla och en sekundär ögoninfektion kan äga rum.

Senare skeden

Röd svullnad av cherry eye så småningom vänder en svartbrun färg. Hela ögat området ytterligare sväller och körteln tar på ett ruttet utseende. Villkoret är inte smärtsam i sig, irritation orsakar stora obehag och försämrar hundens vision som tår produktion leder till torra ögon.

Behandlingar

I sina tidigare stadier föreskriva veterinärer en eyedrop för hunden som kan bidra till att minska svullnad som leder till körtel återvänder till sin rätta plats. På de senare stadierna blir kirurgi nödvändigt att antingen sy körteln på plats, ta bort körteln permanent eller stoppa körteln i position.

Orsakar

Cherry eye är inte resultatet av något trauma eller miljömässiga faktorer utan i stället enbart en genetiska drag av vissa raser av hundar. Bulldogs, Boston terrier, Cocker spaniels, beagles, shih tzus, lhasa apsos, stor danskar, blodhundar och basset hounds är särskilt benägna att cherry eye. Eftersom villkoret baseras på genetik, finns det förebyggande taktik att stoppa cherry eye. Det är dock bäst att behandla den på ett tidigt stadium.