mynewspapers.net

Tidig Ford V8 Hotrod delarFord motorer delas in i två kategorier: de producerade innan den Windsor V8 och de producerade efteråt. Med en produktion köra som sträcker sig över nästan 40 år, markerade Windsor en vändpunkt för företaget. Ford producerade två grundläggande V8 motorer innan den Windsors införs 1962: Y-block och Flathead.

Franska kvarter

Flathead kan vara härligt föråldrade, men dess senaste uppsving i popularitet innebär att modern Flathead byggare är bortskämda för val när det gäller hot-rod delar. Vi kan tacka den franska regeringen för denna moderna väckelse. Den franska militären länge sedan köpt den flathead blockera från Ford och fortsatt att förfina och använda den hela vägen igenom 1980-talet. Fransmännen hade lagrade tusentals kala block när de började sälja dem i slutet av 1990. Franska kvarter är starkare än vintage American block och är konkurrenskraftigt prissatt när man betänker att de redan är maskinbearbetade och redo för montering och att deras tjockare väggar cylinder kan du expandera motorn till 334 kubiktum.

Ardun huvuden

"Ardun" är ett teleskopord av namnet "Zora Arkus Duntov," som löste den Flathead största problem långt innan han gick till Corvette berömmelse. Den flathead motorns namne platta huvuden och i-block ventiler flow långt mindre luft än modernare overhead-ventil motorer och begränsa dess utgång till ca 300 hästkrafter. Ardun overhead-ventil konvertering huvuden inte bara behandla den Flathead inneboende flödesproblem utan upp ante med ett fullt modernt overhead-cam arrangemang. Ardun huvuden är inte billiga men de är den enda vägen att gå om du vill göra mer än 200 HÄSTKRAFTER med en street-driven Flathead.

Kompressorer

Inget säger classic cool som en enorm GMC-71 kompressor sitter uppe en flathead motor. Ursprungligen piratkopior från samtida sex - och åtta-cylindrig GM dieselmotorer, dessa kompressorer kan enkelt lägga till över 100 HÄSTKRAFTER till en flathead motor. Kombinera en vintage GM kompressor (eller en modern motsvarighet) med en uppsättning Ardun huvuden och block förstärkningar och du tittar på drygt 400 hästkrafter på pump gas. Bulten en gamla skolan McCulloch Turbo på motorn och du kan titta på en annan 50 hästkrafter på bekostnad av några låg-rpm vridmoment.

Ford Y-Block grunderna

Y-block fick typ av kärvt hot-rodders var fråga om. Overhead-ventil Y-block var mycket starkare och mer kraftfull än Flathead det ersättas men hade otur för att införas parallellt med Chryslers tidiga hemi och strax innan Windsor. Y-block hade en industriell styrka motorblocket, men den stora 312 har några tekniska problem som ledde många att spricka mellan de viktigaste uthärda tråkmånsar och huvudsakliga bult hål. I stället för en 312, du skulle vara bättre att börja med en 292 block och installera en 312 vevaxel och stavar.

Ford Y-Block delar

Eftermarknaden är idel inloppsrör, avgaser rubriker och kamaxlar för denna motor. Många Y-block entusiaster som motorn speciellt för dess ursprung, vilket innebär att många nuvarande insug mönster är bättre men visuellt liknande versioner av original Ford gjutgods. Brist på hard-core induktion/avgas delar är inte det största problemet; Y-block nisch på marknaden innebär att hög sidformatet eftermarknaden huvuden är praktiskt taget obefintlig, vilket i slutändan begränsar power potential. Det enda verkliga alternativet är att ha lager huvuden portade och ha större 1.94 tum/intag (eller Chevy-spec 2,02-tums/intag) och 1,60-tums/avgas ventiler installerat. Den goda nyheten är att en uppsättning professionellt portade Y-block huvuden kan flöda som 227 cfm luft om intag och 177 cfm på avgaserna vid 0.550-tums lyft, som kan stödja nästan 500 hästkrafter på en sugmotor.