mynewspapers.net

Tecken & symtom på sista etappen äggstockscancer

Tecken & symtom på sista etappen äggstockscancer


Äggstockarna är reproduktiv körtlar endast hos kvinnor, att göra äggstockscancer unika kvinnor. Äggstockarna producerar ägg för reproduktion och är också den viktigaste källan till de kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron. En kvinna har normalt två äggstockarna, en som finns på varje sida av livmodern i bäckenet.

Vilka är stadierna av äggstockscancer?

Processen för märkning eller iscensättningen av äggstockscancer är mycket viktigt eftersom varje steg kräver olika medicinsk behandling. Riktigheten av hur väl ett skede identifieras kan avgöra huruvida en patient kommer att bli botade. Iscensättning spelar också en viktig roll i att identifiera kliniska prövningar (studier) som kan vara lämplig för en viss patient. Det finns fyra stadier av äggstockscancer: •Stage jag - Cancer som finns i äggstocken eller äggstockar. •Stage II - Cancer i ena eller båda äggstockarna och har med andra organ i bäckenet. •Stage III - cancern har spridit sig till en eller båda äggstockarna, och en eller båda av följande: utanför bäckenet i fodret av buken och/eller till lymfkörtlar. •Stage IV - cancern har spridit sig till inne i levern, lungorna eller andra organ utanför bukhålan.

Tecken och symtom på Stadium IV äggstockscancer

Tidiga tecken på äggstockscancer kan vara vaga som uppblåsthet, känna full, matsmältningsbesvär, gas smärtor och ryggvärk. Äggstockscancer kan vara svårt att diagnostisera eftersom tecken och symtom förekommer ofta inte förrän senare i sjukdomsförloppet. Symtom av etapp IV äggstockscancer är bäckensmärta, anemi, uppblåsthet, smärtsamma samlag, Miktionsfrekvens, förstoppning och onormal hårväxt (som med tumörer som utsöndrar hormoner).

Behandling av Stadium IV äggstockscancer

Medicin är för närvarande inte att bota Stadium IV äggstockscancer, men den kan behandlas. Behandlingsplaner fokuserar på att hjälpa patienter känner sig bättre och utöka liv. Alternativen i Stadium IV omfattar borttagande av tumour(s) följt av kemoterapi. Beroende på läkarens rekommendation, kan dessa två behandlingsmetoder återföras. I detta fall ges kemoterapi först för att krympa tumörer, varefter tumörerna har opererats bort.