mynewspapers.net

Tecken & symtom på kranskärlssjukdom

Tecken & symtom på kranskärlssjukdom


Kranskärlssjukdom är ett tillstånd där en eller flera av en individs kranskärlen blir trängd eller blockerats på grund av placken bildas. Kranskärlen bär syrerikt blod till hjärtat och plack byggs upp rånar hjärtat av detta blod. Detta villkor är den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt. Individer upplever de tecken och symtom på hjärt-kärlsjukdomar bör söka omedelbar läkarvård innan de har en hjärtattack.

Obehag i bröstet

Smärta i bröstet eller angina, är ett vanligt tecken på hjärt-kärlsjukdomar. Detta inträffar när hjärtat är rånad av syrerikt blod från lungorna. Det kan kännas svår smärta, men det kan också kännas som tryck eller klämma i bröstet. Kvinnor beskriva ibland känslan som en brännande smärta i övre buken eller bröstet. Angina tenderar att resa till armar, nacke, käke, axlar eller rygg. Sanna angina blir mer smärtsam med aktivitet och mindre smärtsamt med resten.

Andnöd

Ett annat symptom på hjärt-kärlsjukdomar är andnöd, som kan uppstår när sjukdomen orsakar en hjärtattack. När hjärtat inte pumpar ordentligt, cirkulerar inte blod genom kroppen som den ska. Som ett resultat, börjar vätska bygga upp i lungorna, orsakar andnöd. Detta symptom blir mer intensiv med fysisk ansträngning. Om du upplever angina tillsammans med andningssvårigheter, ringa för akut medicinsk hjälp omedelbart.

Andra symtom

Förutom angina och andnöd, kan hjärt-kärlsjukdomar orsaka symptom som känner för matsmältningsbesvär. Vissa patienter, särskilt kvinnor, misstag känslan för det av halsbränna. Andra beskriver det som en känsla av fullkomlighet eller kvävning. Illamående och kräkningar kan vara ett symptom på hjärt-kärlsjukdomar. Vissa patienter upplever Kallsvett. Tillståndet kan också orsaka snabba eller oregelbundna hjärtslag. Enligt National Institutes of Health upplever vissa individer med kranskärlssjukdom inga symptom förrän de har en hjärtattack. Detta kallas tyst hjärt-kärlsjukdomar.

Symptom hos kvinnor

Kvinnor med hjärtsjukdom ofta uppvisar inte typiska hjärtsjukdom symptom. Många tycker ofta de känslor som de känner är besläktade med matsmältningsbesvär. Trötthet, problem med sömn och problem med ångest är andra tecken på hjärt-kärlsjukdomar ofta rapporteras av kvinnor. En studie, citeras av Cleveland Clinic, tillfrågade 515 kvinnor med hjärtsjukdom, och 78 procent av dessa kvinnor rapporterade en av dessa icke-hjärta symtom för över en månad innan de diagnostiserades. Endast 30 procent av deltagarna upplevt bröstsmärta eller obehag.

Varaktigheten av symtom

Bröstsmärtor och andra symtom på kranskärlssjukdom kan inträffa för en mängd olika skäl, och hur länge smärtan varar kan indikera huruvida det pekar på hjärt-kärlsjukdomar, enligt Cleveland Clinic. När den utlöses av hjärt-kärlsjukdomar, kommer att det pågå i fem minuter eller längre. Om en yttre stressfaktor, till exempel fysisk ansträngning eller stress, orsakar symtomen, kommer att att ta bort det orsaken ge lindring. Människor som upplever anfall av kärlkramp som varar i fem eller fler minuter behöver ringa räddningspersonalen omedelbart, eftersom detta kan vara ett tecken på en hjärtinfarkt.