mynewspapers.net

Tecken & symtom på järnöverskottJärn är ett mineral som bidrar till att skapa hemoglobin och myoglobin, proteiner som transporterar syre till cellerna. Några kroppar förlora förmågan att lagra järn medan andra behåller för mycket när sjukdom eller ärftliga defekter kompromissa järn lagring funktioner. Hemokromatos, en ärftlig sjukdom, orsakar överskott butiker järn att bygga upp i stora organ, som hjärta och lever, och kan så småningom skada eller förstöra dessa organ.

Värk och smärta orsakad av järnöverskott

De flesta smärta orsakad av hemokromatos centraliserar i lederna, speciellt i händerna. I vissa fall kan artrit också visas. I vissa fall av järnöverskott, kan magsmärtor eller kramper bli ett problem.

Reproduktiva problem och hemokromatos

Järnöverskott kan orsaka impotens och minskad sexlust hos män. I menstruerande och premenopausala kvinnor, amenorrhoea eller oregelbunden menstruation cykler, kan förekomma tillsammans med en betydande förlust av libido.

Trötthet och järnöverskott

Hemokromatos kan orsaka svaghet, letargi och även kroniskt trötthetssyndrom. Sådana symtom är relaterade till en mängd andra sjukdomar. dock kan en positiv diagnos av järnöverskott inte baseras på detta viss åkomma ensam.

Järnöverskott och inre organ

I de senare stadierna av hemokromatos börjar de stora organ som har varit lagra överflödigt järn uppvisar tecken på ångest och misslyckande. Levern tar stöten av järnöverskott och kan påverkas av tillstånd som cancer, cirros och till slut fullständigt misslyckande. Hjärtat kan också uppvisar tecken på svår stress genom hjärt akutsjukvård eller hjärtsvikt.

Andra tecken på järnöverskott

I de tidiga stadierna av hemokromatos blir blodsockernivåerna betydligt hög. Senare som järnet lagras i kroppen, kan diabetes uppstå. Hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion) är också känt att visas i ett tidigt skede av järnöverskott. Det yttre tecknet på hemokromatos är en mörkfärgning av huden, vilket ger det ett brons eller gråaktigt utseende.

Påvisande av järnöverskott

Det enda sättet att få en absolut diagnos på hemokromatos är att ha ett antal blodprover klar, tillsammans med omfattande förhör av din läkare. Eftersom så många av symtomen kan härma andra krämpor, blodet är den avgörande faktorn. Transferrin mättnad, Serum Ferritin och obundna järn bindande kapacitet tester kommer att avslöja om järn nivåer i blodet är på, under eller över optimalt intervall.