mynewspapers.net

Tecken & symtom på Herpes ZosterHerpes zoster kan ha obehaglig konnotationer, men låt inte namnet narren du--symtom på herpes zoster är inget som de upplevs av människor med genital herpes (även om båda dessa sjukdomar orsakas av samma virus grupp). Herpes zoster är ett smärtsamt tillstånd som påverkar huden och är mer allmänt kallad "bältros." Enligt American Academy of Dermatology, omkring 20 procent av barnen som får vattkoppor erfarenhet herpeszoster senare i livet.

Vad orsakar herpeszoster?

Herpes zoster orsakas av varicella zoster-virus--det samma viruset som orsakar vattkoppor. Efter att någon har haft vattkoppor, lämnar viruset aldrig kroppen helt; i stället, det kryper i nerverna och ligger vilande. Varför viruset reaktiverar förblir ett mysterium för forskare, men när det dyker upp igen, det resulterar inte i en andra insättande av vattkoppor, men ett tillstånd som kallas herpes zoster som påverkar nervändar i en specifik del av kroppen och leda till ett utbrott på huden. Herpes zoster ses oftare hos äldre och människor med svag eller ofärdig immunförsvar.

Första symtom

Första tecken på herpes zoster är smärta-- och ibland kan det vara outhärdlig. Redan innan symptom i huden uppstå, vissa områden på kroppen kan vara extremt känsliga och reagerar vid minsta beröring. Smärtan kan misstas för andra hygienkrav, såsom njursten eller blindtarmsinflammation, beroende på del av kroppen påverkas. Vissa människor har också feber, frossa, huvudvärk eller magbesvär som bär in i nästa stadium av herpes zoster.

Utslag

Herpes zoster i slutändan resulterar i ett utbrott på hudytan. En röd, smärtsamma utslag framkallar som består av små vätskefyllda blåsor. Detta utslag kommer nästan alltid uppstår på bara ena sidan av kroppen, som hjälper läkare göra en korrekt diagnos. Herpes zoster vanligtvis påverkar bagageutrymmet och skinkorna, men kan visas på armarna eller benen också--även sidorna av halsen eller ansiktet och runt ögonen. Ett mycket små kluster av blåsor kan resultera i ohållbar smärta. Det är oerhört viktigt att notera att någon med herpes zoster blåsor kan infektera människor som inte har varit utsatt för varicella zoster-virus vis-à-vis fysisk kontakt--bara den smittade personen inte kommer att få herpes zoster; de ska få fullfjädrad vattkoppor.

Komplikationer

Vissa människor upplever ett tillstånd som kallas postherpetisk neuralgi lång efter zoster utslag klarnar upp. Dessa villkor resulterar när nervändar är så skadade att de miscommunicate nivåer av smärta upplevs av huden till hjärnan. En person med postherpetisk neuralgi kan uppleva intensiv smärta helt enkelt genom kontakten av kläder på huden. Herpes zoster kan leda till mer allvarliga komplikationer, inklusive encefalit (inflammation i hjärnan) och permanent blindhet, om zoster utslag uppstår i området i ögonen.

Behandling

En episod av herpes zoster löser i några veckor. Däremot kan en läkare hjälpa läkningsprocessen längs av förskrivning av vissa läkemedel och behandlingar. Höga doser av muntliga antivirala läkemedel som Zovirax, Valtrex och Famvir--de samma läkemedel används för att behandla genitala herpes--minska varaktighet och allvarlighetsgrad av utslag. Prednison kan förskrivas för att minska inflammation och risken för efterföljande postherpetisk neuralgi. I de fall när en patient drabbas av mycket svår smärta, ordineras receptbelagda smärtstillande medel ibland.