mynewspapers.net

Tecken & symtom på anemi i tonåren

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Järnbrist anemi är den nummer ett näringsbrist i USA. Tonåringar är särskilt mottagliga för anemi beror på flera fysiska och sociala faktorer. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att omkring 75 procent av tonårsflickor inte får tillräckligt med järn i kosten, jämfört med att bara 17 procent av tonårspojkar. Effekterna av järn brist varierar från mild till svår. Även mild anemi kan dock lämna tonåring känsla svag och trött.

Typer

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Järnbrist anemi är en brist på hemoglobin i röda blodkroppar. Hemoglobin är en järnrik protein som transporterar syre från lungorna till resten av kroppen. Den vanligaste formen av anemi i tonåren är Järnbrist anemi. När ett organ inte får tillräckligt med järn, minskar hemoglobin produktion, vilket i sin tur minskar tillgången på syre till kroppen, vilket i sin tur gör människor blek, svag och trött. CDC rekommenderar att teen pojkar i åldrarna 14 18 år få 8 mg järn per dag. Tonåring flickor åldrarna 14 18 år bör få 15 mg per dag. En annan typ av anemi är aplastisk anemi. Detta en sällsynt och mycket allvarlig sjukdom där kroppen inte producerar tillräckligt blodkroppar. Denna artikel kommer att fokusera på Järnbrist anemi.

Symtom

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Iron leveranser bryter ned långsamt och anemi symtom är inte alltid självklara. Ett enkelt blodprov kontrollera hemoglobin nivåer är det bästa sättet att avgöra om en tonåring är blodfattig. Fortfarande finns det några fysiska tecken föräldrar kanske märker. En av de mest uppenbara tecken på anemi är ansikts färga. Blodfattig tonåringar är blek och ibland har mörka ringar under ögonen. Blodfattig tonåringar är också svag och trött och kan klaga av yrsel. Ökad irritabilitet är också symptomatiskt för anemi. Anemi kan orsaka en hjärtklappning eller en svullen tunga.

Fysiska riskfaktorer

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Faktorer som fysisk och livsstil sätta tonåringar riskerar-Järnbrist anemi. Tonåren är tillväxt spurt år. Ökad järn intaget behövs för att mata kroppens efterfrågan på ökad röda blodkroppar. Tonåring flickor förlorar järn genom menstruation. Tonåringar med tunga perioder löper större risk för anemi. Uthållighetsaktiviteter och intensiv fysisk träning gör tonåring idrottare riskerar. Igen, röd blod produktion kan inte hålla jämna steg med det öka behovet att mata syre till arbetande vävnad och muskler.

Dietary riskfaktorer

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Snabbmat frestelser, hektiska scheman och negativ kroppsuppfattning bidrar till järnbrist i tonåren. Skola, sport och sociala scheman utesluter intag av tre välbalanserade måltider om dagen. Järnrik mat som kött och gröna bladgrönsaker är förbises som tonåringar tar tag pommes frites, chips eller godis för en snabb hunger fix. Frekventa bantning är en anemi risk. Tonåringar med ätstörningar är klart störst risk för blodbrist och andra hälsofrågor. Tonåringar väljer en vegan, vegetarian eller andra meatless kost får inte järn fördelarna med rött kött, fågel och fisk.

Behandling

Tecken & symtom på anemi i tonåren


Naturliga järn intag via en järnrik kost är det bästa sättet att avvärja anemi. Järnrik mat inkluderar rött kött, fisk, fjäderfä, äggulor och torkade bönor. Gröna bladgrönsaker är en bra källa för järn. Dessa inkluderar spenat, sparris, broccoli, grönkål, grönkål och senap greener. Vissa livsmedel är berikade med järn. De livsmedel som oftast spikas inkluderar bröd, spannmål, pasta, ris, havregryn och gryn. När blodfattig, kanske enbart diet inte är tillräckligt att få järn nivåer tillbaka till det normala intervallet. Läkare ordinerar ofta kosttillskott för att öka järn nivåer. CDC rekommenderar blodfattig tonåringar tar 60 mg elementärt järn en eller två gånger en dag. De flesta järntillskott kan köpas utan recept men det finns olika former av järn: järn och järn (III). Prata med en läkare för att avgöra vilken form kommer att fungera bäst för tonåringen i fråga. Tänk också på att järntillskott kanske obehagliga biverkningar, såsom förstoppning och mage upprörd.