mynewspapers.net

Tecken & symtom på äggstockscancer efter en hysterektomi

Tecken & symtom på äggstockscancer efter en hysterektomi


Äggstockscancer är onormal tillväxt av celler i och runt äggstockarna. Cancer kan börja i epitelceller som täcker äggstockarna, på könscellerna som producerar ägg eller den bindväv som håller samman äggstockarna och producerar östrogen och progesteron. Ibland, när en kvinna har en hysterektomi, lämnar läkare äggstockarna bakom för att hindra henne från att komma in tidig menopaus. Om en kvinna har haft en hysterektomi, men hennes äggstockar är intakta, kan hon fortfarande utveckla äggstockscancer.

Vanligaste symtomen

Symptomen på äggstockscancer kan härma andra sjukdomar och sjukdomen går ofta obemärkt tills andra behandlingar misslyckas. Enligt American Cancer Society är de vanligaste symtomen buktryck med fyllighet, svullnad och uppblåsthet. Det finns även urinträngningar, eller täta behov av att urinera, och bäcken obehag eller smärta. Dessa symtom är närvarande oavsett om kvinnan har en livmoder.

Ytterligare tecken och symtom

En kvinna kan uppleva ihållande matsmältningsbesvär, gas eller illamående som inte svarar på andra behandlingar. Hon kanske har oförklarliga förändringar i tarmvanor såsom förstoppning eller diarré. Eller hon kan uppleva en förlust av aptit eller benägenhet att känna full snabbt när hon äter. En kvinna kan ha smärta under samlag eller smärta i nedre ryggen. Om sjukdomen fortskrider utan behandling, kan hon lida av en ihållande brist på energi. Eftersom dessa symtom kan också förekomma hos kvinnor som inte har livmoderhalscancer, är det viktigt att få ordentliga diagnostiska test.

Diagnostiska tecken

KATT skanningar, MRI och ultraljud buk kan alla upptäcka tillväxten av tumörer på och runt äggstockarna. Dessa tester kan också upptäcka om tumörerna har spridit sig till andra strukturer. En koloskopi kan avgöra om det finns tumörer i tjocktarmen eller ändtarmen. En läkare kan också använda laparoskopi---införandet av kirurgiska kameror---Visa organ i bukhålan och ta vävnadsprover för biopsi. Läkaren kan också använda standardtester som blodvärden och lever paneler, för att testa organfunktion. Han kan också beställa ett CA-125 test. Om nivåerna är förhöjda, kan det tyda på närvaro av livmoderhalscancer.