mynewspapers.net

Tecken & symtom av mjälte problem

Tecken & symtom av mjälte problem


Mjälte, beläget i den övre delen av buken på vänster sida av kroppen, spelar en viktig roll i en väl fungerande immun- och cirkulationssystemet. Ett antal sjukdomar och sjukdomstillstånd kan orsaka mjälte att bli förstorad och fungera onormalt. När detta inträffar, kan individen drabbas av en karakteristisk medicinska tecken och symtom av mjälte problem.

Mjälten funktion

Som en del av cirkulationssystemet är mjälte ansvarig för filtrering och ta bort gamla och skadade röda blodkroppar från blodet. Mjälten lagrar också färska reserver av röda blodkroppar som kan användas om individen erfar en stor, plötslig mängd blodförlust. I immunförsvaret spelar mjälte en viktig roll i att ta bort vissa typer av skadliga bakterier från kroppen.

Buksmärta

Det vanligaste symtomet-- och oftast det tidigaste symtomet på mjälten problem är smärta i den övre vänstra delen av buken. Detta inträffar när mjälten blir förstorad och inflammerad från medicinska sjukdomar som leukemi eller mononukleos. Smärtan kan ofta sprids eller strålar till nedre delen av ryggen och vänstra axeln, att göra mjälte problemen mycket obehagligt för patienten.

Ökade infektioner

När mjälten blir förstorad, börjar det att filtrera onödigt stora mängder av vita blodkroppar från cirkulationssystemet. Som minskar antalet bakterier-fighting vita blodkroppar i blodet, kan individen börjar lida av upprepade anfall av infektion. Mjälten kan bli ytterligare utvidgas från dess alltför stora lager av celler, förvärrar mjälte problemen ännu mer.

Cirkulationssystemet problem

En dåligt fungerande mjälte resulterar i två huvudsakliga cirkulationssystemet symtom: kraftig blödning och anemi. Båda orsakas av en förstorad mjälte bort för många röda blodkroppar från cirkulerande blod. Blodet blir tunnare och mindre möjlighet att koagulera på grund av dess lägre antal trombocyter. Anemi, kännetecknas av trötthet, yrsel och huvudvärk, framkallar eftersom syrehalten i blodet minskar kraftigt. Både mjälte problem kan vara allvarligt om den inte behandlas.

Diagnosen

Mjälten problem kan framgångsrikt diagnostiseras i ett antal sätt. Dessa inkluderar en fysisk undersökning, där läkaren kan kunna känna en förstorad mjälte; ultraljud; KATT skanningar; en Mr-undersökning; och blodprover, som kan avgöra om de röda och vita blodkroppar i blodet är lägre än normalt. Problem med mjälte bör åtgärdas så snart du märker dessa symtom.