mynewspapers.net

Tecken på en psykologisk missbruk

Tecken på en psykologisk missbruk


Tecken på psykologiska och känslomässiga missbruk av människor i nära relationer kan vara svårt att upptäcka till en början. Missbrukaren använder ord för att göra offret tvivel själv och ifrågasätta sin uppfattning om den missbrukande personens beteende. Missbrukaren trivialises och avfärdar offrets känslor, önskningar, preferenser, utseende, vänskap och behov. Missbrukare använder ofta psykologiska övergrepp att tillfredsställa sina egna viljor och/eller att kontrollera andra människor.

Missbrukarens utseende

Missbrukare kan presentera ett bra ansikte utåt och kan bli omtyckt av andra människor. I relationen, men missbrukare har oförutsägbar och kraftiga humörsvängningar. Dessa kan vara ett tecken på att förhållandet kan vara kränkande.

Missbrukaren respektlöshet

En missbrukare bortser hennes offer genom att ignorera hans känslor och förringa honom. Missbrukaren kan förlöjliga offrets religion, övertygelse, etnisk bakgrund eller klass och sedan avfärda hans känslor av förnedring genom att säga att kommentaren var skämt. Offret är berättade att han har inget sinne för humor och är för känslig. Missbrukaren kan ge offret tyst behandling eller gå bort utan att svara till offer. Andra respektlöst beteende innehåller hård kritik, utskällning, skrek och rullande hennes ögon. Missbrukare ofta twist offrets ord och slå vad han säger emot honom.

Förlust av självkänsla

Som ett offer upplevelser konstant känslomässiga övergrepp, kan hennes självkänsla börja erodera. Offret tar ansvar för dynamiken i relationen med missbrukaren. Offret tror att ingen kan förstå hennes "unik" situation, och skyller övergrepp på att missbrukaren aktuella problem eller oroliga förflutna, inte på missbrukaren själv.

Isolering

Offret blir skrämda, deprimerad och orolig. Han isolerar sig och beror på att missbrukaren att skapa sin självbild. Familj och vänner försöker varna offret att han missbrukas, men han kan inte acceptera detta eftersom han anser att att missbrukaren välfärd är i hans händer. En missbrukare kan tvinga ett offer som är sjuk att gå till en social händelse att hålla skenet uppe, men vara resistenta när offret vill umgås med sina vänner och familj.

Känslomässiga fångenskap

En missbrukare ibland smickrar och berömmer hans offer för att hålla henne känslomässigt fångenskap till honom. Missbrukaren syftar till att göra offret känner att hon är den enda personen i som missbrukaren kan anförtro och få förståelse. Genom att göra offret känslan behövs, tillfogar förövaren känslor av skuld eller skam om brottsoffret vill fly förhållandet.

Eskalerande kontroll

När offer verkar vilja avsluta ett förhållande, kan missbrukaren försöker att eskalera kontroll över offret genom att hota att skada sig själv eller begå självmord. Brottsoffret svarar genom att känna överväldigande ansvar för hennes välbefinnande och känns han måste ge efter för att missbrukaren krav.