mynewspapers.net

Symtom på hjärnan cystor

Symtom på hjärnan cystor


Hjärnan cystor är områden fyllda med vätskor som vatten, cerebrospinalvätska eller vävnad. I allmänhet blivit hjärnan cystor endast symtomatisk och därmed problematiska, när de har vuxit stort. Det största problemet med hjärnan cystor är att de hindrar flödet av cerebrospinalvätska i hjärnan.

Kolloid cysta

Colloid cystor är godartade utväxter som står för 1 procent av alla hjärntumörer och inte allmänt resultera i symptom. När de gör, i sällsynta fall orsakas symtomen av obstruktion av cerebrospinalvätska (CSF) i foramen av Monro. Symtomatiska patienter upplever kronisk svår huvudvärk. När cysta blir tillräckligt stor för att framför allt hindra flödet av CSF, kan det resultera i medvetslöshet, koma och död. Eftersom de flesta cystor är asymtomatiska, är de ofta hittade och diagnostiseras genom antingen CAT scanning eller en MRI. En gång hittade, kan en problematisk cysta behandlas genom operation.

Spindelvävshinnan cystor

Spindelvävshinnan cystor finns i utrymmet mellan spindelvävshinnan och pia lager mater av hjärnhinnorna. De förekommer oftare hos spädbarn och barn än hos vuxna och hos män mer än kvinnor. Som många andra hjärnan cystor är spindelvävshinnan cystor asymtomatiska tills de har vuxit ganska stora. På den punkten, kan symtomen är utvidgningen av huvudet, ADHD hos barn, hydrocefalus (ansamling av vätska i hjärnan) och demens. Om en spindelvävshinnan cysta, kommer att läkaren vänta för att se om det fortsätter att växa. Om den gör, är den vanliga kur att försöka att dränera och ta bort hela cysta. Om cysta blockerar flödet av cerebrospinalvätska genom hjärnan, kan en shunt användas för att underlätta rörligheten för denna vätska.

Dermoid cysta

Dermoid cystor påverkar barn yngre än 10. De utvecklas under tidig fostrets tillväxt och därmed uppstår när celler avsedda för ansiktet fastna inne i hjärnan. Dermoid cystor ofta innehåller hårsäckar eller hud celler som producerar oljor och fetter. Om en dermoid cysta öppnas och resulterar släpper ut denna vätska i hjärnan, det i kemiska meningit--en irritation av hjärnhinnorna. Dermoid cystor orsakar inte symptom tills de är stora nog att antingen burst eller störa flödet av vätska i hjärnan, vilket leder till huvudvärk, trötthet och nedsatt hjärnfunktion. De är extremt sällsynta, och kirurgi är loppet av behandlingen.

Epidermoid cystor

Epidermoid cystor utvecklas på samma sätt som dermoid cystor. Men till skillnad från dermoid cystor finns de vanligtvis i medelålders vuxna. Epidermoid cystor är godartade, men kan ge samma symptom av huvudvärk och nedsatt hjärnfunktioner av andra cystor om de blir tillräckligt stor. De avlägsnas genom operation.

Tallkottkörteln cysta

Tallkottkörteln cystor är oftast upptäcks när en patient genomgår en MRI för en icke-närstående ändamål. Symptom kan vara huvudvärk och svårt att titta uppåt. Om en tallkottkörteln Cysta stör flödet av cerebrospinalvätska, och därmed orsakar hydrocefalus, kan symtom även sömnighet, trouble walking, dubbelseende och förvirring.