mynewspapers.net

Storbritanniens märkligaste jul seder

Från Apple välsignelser till heliga bränder

Storbritanniens märkligaste jul seder

Ännu några sanna svenska blod fortfarande liv, som gåvor till fattiga på jul ger, och för sina grannar gör en fest, jag önskar deras antal ökades.

– Poor Robin's Almanac, 1702

Även för dem som julen är främst en sekulär festival, är julen en tid av ritual. Tullen som julbord, öppnandet av presenter och även drottningens tal är tröst i deras regelbundenhet, och säsongsbetonade fester som glögg vin och köttfärs pajer ger December en känsla av att vara på något sätt skiljer sig från resten av året. Men dessa mer eller mindre universell jul seder är endast de mest kända av Storbritanniens många former av jultid beröm, som går tillbaka till medeltiden eller ännu tidigare. Vissa är bortglömda, medan andra har hållits i vissa delar av landet.

Glömda tullen

Storbritanniens märkligaste jul seder

Spel och revels

Genom historien har julen varit en tid för spel och skämt. Historiskt, har spel och bekämpa varit svårt att säga ifrån varandra. Tidiga fotbollsspel var kort på regler och långa knuffande som lag, kämpade som ofta representerar olika byar eller områden, för att flytta en boll över fiendens mållinjen. Detta gäller fortfarande i Orkney, där varje år vid jul och nyår infödingarna av två stadsdelar som mötas i Kirkwall Ba "spel. Över 300 spelare kan delta i en kamp för att tvinga en läder boll genom stadens gator.

Några av Storbritanniens jultraditioner är så vanligt att det är svårt att tro de var ständigt nya innovationer. De flesta människor vet att julgranar var populariserades av prins Albert, som uppmuntrade en egen populär i hemlandet Tyskland. Men andra traditioner, som kex och även julkort, är också av viktorianska ursprung. Några av landets äldre jultraditioner, är däremot inte längre finns.

Handlingar från femtonde till det sjuttonde århundradet visar att hushållen spenderade pengar varje jul som en välgörenhet donation till en grupp människor kallas hognells, hoggells eller hogglers. Dessa hognells verkar ha gått från hus till hus samlar pengar till välgörenhet; även bildade gillen på vissa ställen. För övrigt historiker är osäker som hognells var, vad de gjorde för att samla in pengar (föreställningar i utbyte mot donationer är en vanlig egenskap hos brittiska säsongsanpassade tullen) eller ens vad namnet menade. Reformationen verkar ha slut på hognells på de flesta ställen; i mitten av 17th century höll de fortfarande runt Chester, men efter att de bleknat från vyn.

Vissa sedvänjor som vi nu förknippar med andra helgdagar var en gång en del av jul festligheterna. Kostymer och masker var populära på medeltiden och renässansen julfirande, en företeelse som kallas "mumming" eller "förställa." Grupper av maskerade festprissar skulle ibland vända till julfester utan förvarning, ibland orsakar berusad ofog. Som många andra jul seder verkar här ha dött runt tiden för reformationen eller något senare.

Båda dessa seder blomstrade i en tid där stora, gemenskapen-centrerad julfirande var vanligare. Hyresvärdar förväntades att hålla högtiderna för sina hyresgäster--även om samtida författare ofta klagade att de inte-- och några gick så långt att hålla "öppet hus" berömmar, välkomna alla som kom förbi. Dagens julfirande tenderar att vara mer intim; Förutom stillbild-traditionella carolers, skulle få hushåll välkomna en grupp maskerade part-crashers.

Överlevande tullen

Inte alla av den tull som kännetecknade julfirandet av tidigare epoker har dött. Några kvar, särskilt de som förknippas med wassailing. Den wassailing traditionen varierar från plats till plats, men det innebär oftast rostat bröd erbjuds för hälsa och lycka av andra, ofta från särskilda wassail skålar eller med en viss drink som hett kryddad ale. Ordet härstammar från en gammal engelsk fras, "Wikström hael," vilket betyder "vara av god hälsa."

Wassailing traditioner är till stor del borta från moderna julfirande, men de överlever på vissa ställen. I vissa fall är de inte på julen själv. I medeltiden firades julen som en del av en 12-dagars festival, slutar på Trettondagen. När Storbritannien ändras från Julian kalendern till den gregorianska kalendern, stannade många festivaler var de istället för att flytta. Ett exempel är den årliga wassailing av äppelträd i Kolmården, Somerset. Detta firande trodde att hjälpa nästa års apple grödor vara givande och var särskilt vanligt i Somerset. Slaktaren Arms pub i Kolmården är en av de få platser där det fortfarande observeras. Även om det ursprungligen ägde rum på Trettondagen som en del av julfirandet, är det nu i mitten av januari.

En annan West Country jultradition är den bleka eller ashton bög. Detta paket av aska grenar var bundna tillsammans med withies och brända. Som med äppelträd, dricka merrymakers i bunten grenar som det brinner. En gammal vidskepelse innehar att en ung kvinna som korrekt gissningar som withy bryts först i elden kommer att gifta sig snart.

Storbritanniens märkligaste jul seder