mynewspapers.net

Stadier av bältros utslag

Stadier av bältros utslag


Bältros utslag kan påverka vem har haft vattkoppor, även om det oftast riktar sig till personer som fyllt 50 eller personer med försvagat immunsystem. Stadier av bältros utslag är tydligt märkbara för dem som har upplevt detta smärttillstånd, med obehagliga symtom börjar redan innan utslagen bryter sig ut.

Vad orsakar bältros?

Bältros, som också kallas herpes zoster, orsakas av varicella zoster-virus--en medlem av familjen herpes. Detta är dock inte typ av herpesvirus som orsakar genitala eller muntliga utbrott. Varicella zoster först orsakar vattkoppor, oftast hos barn, även om efter sår på huden har läkt, själva viruset fortsätter att bosätta sig i nervsystemet. Varicella zoster reaktiverar, medför det inte ett nytt utbrott av vattkoppor, men snarare en bältros utslag. De flesta människor bara få en bältros utslag, även om det finns några som upplever två eller tre. Även ålder och dålig hälsa är faktorer som kan utlösa bältros, kan det också få utbrott av okänd anledning.

De första tecknen på bältros

Det tidigaste skedet av bältros är det prodomal stadiet. Typiska tecken och symtom under denna tid inkludera smärta, brännande eller en stickande känsla i området i huden där utslagen så småningom kommer att visas. Normalt, detta är på bröst eller rygg, men utslagen kan också visas på din buk, arm, ben eller området runt ansiktet. Ofta upplever en person i tidigt stadium av bältros symtom på influensa, som frossa, illamående och diarré, samt svullnad av lymfkörtlarna.

Bältros utslag

Tre till fyra dagar efter prodomal scenen, utbryter bältros utslag. Vanligtvis blir det på endast ena sidan av kroppen. Utslagen består av många små vattniga blåsor som är mer smärtsamt att de är kliande; nervrötter att varicella virus transverses ofta orsaka en skarp, pinlike känsla bara på palpation av utslag. Blåsor bristning och så småningom skorv över i ungefär fem dagar, med utslag själv lösa efter två till fyra veckor.

Efter bältros komplikationer

Ibland den smärta som orsakas av bältros dröjer sig kvar länge efter utslag själv är borta och resultat i ett tillstånd som kallas postherpetisk neuralgi, som kan kräva smärtlindring tills symtomen avtar. Mer allvarliga komplikationer av bältros kan omfatta förlust av vision (när utslagen uppstår runt ögat) och neurologiska problem, till exempel ansiktsförlamning, encefalit och problem med hörsel och balans.

Bältros utslag behandling

Bältros kan läka på egen hand utan behov av medicinsk behandling. Vissa mediciner kan dock hjälpa läkningsprocessen. En läkare kan ordinera en antiviral läkarbehandling som Zovirax, Valtrex eller Famvir--de samma mediciner som används för att behandla muntlig och genital herpes--så snart de första tecken och symtom på bältros uppstår. För patienter som upplever extrem smärta, kan en narkotiska smärtstillande läkemedel förskrivas. Andra sätt att minska smärta orsakad av bältros utslag kan omfatta användning av tricykliska antidepressiva, antiepileptika och bedövande krämer.